Emőke
-4 °C
9 °C

Lézerrel támadhatnak repülőkre a terroristák

2004.12.13. 11:44
Veszélyeztetik a polgári légiközlekedést az akár a piacokon is beszerezhető lézerek, véli az FBI. Az amerikai titkosszolgálatok szerint a terroristák a repülők pilótáinak megvakítására használhatják a lézersugarakat, így idézve elő baleseteket.

Lézerfegyverrel támadhatnak a terroristák az amerikai titkosszolgálatok szerint. A CNN értesülései szerint az FBI egy múlt hónapban kiadott körlevelében figyelmeztet arra az eshetőségre, hogy a jövőben a terroristák a landoló repülők pilótáinak megvakítására használhatnak lézersugarakat.

Szabadon beszerezhető

"Bár a lézer a pokolgépekkel és a géprablásokkal szemben még ki nem próbált támadófegyver, a tengerentúli terroristacsoportok már érdeklődnek bevethetősége iránt", áll a CNN birtokába került feljegyzésben. Az irat szerint "bizonyos körülmények között, ha mindkét pilóta látását károsítja, a lézerrel repülőbalesetet lehet előidézni".

A CNN úgy tudja, az elmúlt pár hónapban több lézeres esetet is jelentettek a légitársaságok pilótái. Szeptemberben a Delta légitársaság egyik pilótája szenvedett szemsérüléseket lézersugártól. Látáskárosodása ellenére biztonságban landolt.

A lézeres támadás veszélye már csak azért is reális, mert szabadon is beszerezhető több, rövid ideig tartó vakságot is okozni képes eszköz. A hadsereg ennél nagyobb teljesítményű, ténylegesen fegyverként is bevethető lézer kifejlesztésén is dolgozik, a CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint kevéssé valószínű, hogy ezek a terroristák kezére jussanak.