Olivér
5 °C
8 °C

243 sérült a tiranai robbanásban

2008.03.15. 14:02
Főleg civilek sebesültek meg abban a robbanás-sorozatban, ami a tiranai repülőtértől egy kilométerre található katonai lőszerraktárban történt.

Legalább 243 sérültje van annak a robbanássorozatnak, ami szombaton történt egy katonai lőszerraktárban az albán főváros közelében. A többségük polgári személy, köztük gyerekek is vannak - közölte Nard Ndoka, egészségügyi miniszter. A sérültek közül 12 személynek az állapota súlyos.

Eddig öt holttestet találtak a helyszínen, a Tiranától 10 kilométerrel északra fekvő Gerdec falu közelében. A lőszergyűjtő telepen amerikai szakemberek segítségével végezték albán polgári személyek a lőszerek hatástalanítását. Emiatt amerikai állampolgárok is lehetnek az áldozatok között. Mintegy 100-an dolgoztak ott. A többi sérülés a faluban történt a lökéshullámok hatására, Gerdecben sérülhettek meg a gyerekek is. A detonáció hangját még a 190 kilométerre fekvő macedón fővárosban, Szkopjéban is hallani lehetett. A nagy robbanás további robbanásokat idézett elő, amelyek sorozata órákig tartott. A faluból kimenekítették az embereket. A hadsereg megfelelő egységei páncélozott járművekkel végezték az evakuálást. A helyi média jelentései szerint legtöbben égési sérüléseket szenvedtek, agyrázkódást kaptak, vagy a repülő üvegszilánkoktól sérültek meg.

"Sok rémült civil gyalog próbálja elhagyni a szerencsétlenség környékét - jelentette a Reuters tudósítója a helyszínről. - Az autópályán betört ablakú autók állnak elhagyottan." Szemtanúk szerint a tiranai katonai kórházban készültség van, és a lőszerraktártól oda vezető utat a rendőrök lezárták.

A robbanások ereje kitörte a tiranai repülőtér épületének több ablakát, a hangját Tiranában is lehetett hallani. "Az utasokat evakuáltuk a helyszínről, a járatokat fél órára felfüggesztettük" - mondta el a Reutersnak a repülőtér szóvivője, Arlinda Causholli.

"Az 1945 óta felhalmozott óriási lőszermennyiség az egyik legsúlyosabb probléma, és folyamatos veszélyt jelent" - jelentette ki Berisha. Mint mondta, a robbanás oka lehet emberi mulasztás, de elképzelhető, hogy elöregedett lőszerek maguktól robbantak fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?