Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

243 sérült a tiranai robbanásban

2008.03.15. 14:02
Főleg civilek sebesültek meg abban a robbanás-sorozatban, ami a tiranai repülőtértől egy kilométerre található katonai lőszerraktárban történt.

Legalább 243 sérültje van annak a robbanássorozatnak, ami szombaton történt egy katonai lőszerraktárban az albán főváros közelében. A többségük polgári személy, köztük gyerekek is vannak - közölte Nard Ndoka, egészségügyi miniszter. A sérültek közül 12 személynek az állapota súlyos.

Eddig öt holttestet találtak a helyszínen, a Tiranától 10 kilométerrel északra fekvő Gerdec falu közelében. A lőszergyűjtő telepen amerikai szakemberek segítségével végezték albán polgári személyek a lőszerek hatástalanítását. Emiatt amerikai állampolgárok is lehetnek az áldozatok között. Mintegy 100-an dolgoztak ott. A többi sérülés a faluban történt a lökéshullámok hatására, Gerdecben sérülhettek meg a gyerekek is. A detonáció hangját még a 190 kilométerre fekvő macedón fővárosban, Szkopjéban is hallani lehetett. A nagy robbanás további robbanásokat idézett elő, amelyek sorozata órákig tartott. A faluból kimenekítették az embereket. A hadsereg megfelelő egységei páncélozott járművekkel végezték az evakuálást. A helyi média jelentései szerint legtöbben égési sérüléseket szenvedtek, agyrázkódást kaptak, vagy a repülő üvegszilánkoktól sérültek meg.

"Sok rémült civil gyalog próbálja elhagyni a szerencsétlenség környékét - jelentette a Reuters tudósítója a helyszínről. - Az autópályán betört ablakú autók állnak elhagyottan." Szemtanúk szerint a tiranai katonai kórházban készültség van, és a lőszerraktártól oda vezető utat a rendőrök lezárták.

A robbanások ereje kitörte a tiranai repülőtér épületének több ablakát, a hangját Tiranában is lehetett hallani. "Az utasokat evakuáltuk a helyszínről, a járatokat fél órára felfüggesztettük" - mondta el a Reutersnak a repülőtér szóvivője, Arlinda Causholli.

"Az 1945 óta felhalmozott óriási lőszermennyiség az egyik legsúlyosabb probléma, és folyamatos veszélyt jelent" - jelentette ki Berisha. Mint mondta, a robbanás oka lehet emberi mulasztás, de elképzelhető, hogy elöregedett lőszerek maguktól robbantak fel.