Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gyilkosság az elnök parancsára

2006.02.06. 09:12
Elvi felhatalmazása van George W. Bushnak az Egyesült Államokban élő terroristák megölésének megpralancsolására. Az amerikai elnök eddig nem élt jogával.

Bizonyos körülmények között George W. Bush akár az Egyesült Államok területén elkövetendő gyilkosságra is utasíthatja a titkosszolgálatokat, értesült a Newsweek. A hetilap értesülései szerint a jogértelmezést az amerikai igazságügyi minisztérium jogtanácsosi osztályának vezetője adta a megfigyelési ügyben zajló kongresszusi meghallgatásán.

Repülőket lelőhetnek

A lap az ügy titkossága miatt nevük elhallgatását kérő minisztériumi és bizottsági forrásai szerint Dianne Feinstein kaliforniai demokrata szenátor vetette fel a kérdést Steven Bradbury vezető jogtanácsos meghallgatásán. Bradbury szerint Bush elméletben, bizonyos körülmények együttállása esetén kiadhat gyilkossági parancsot akár az Egyesült Államok területén lévő célszemély ellen is.

Bradbury érvei szerint már a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokkor is felmerült, hogy a később Pennsylvaniában lezuhant 93-as járatot lelövik, ha megközelíti Washingtont. A szeptember 11. után elfogadott szabályozás felhatalmazást ad az elnöknek a terrortámadások elkövetői és kitervelői ellen katonai erő bevetésére is.

A vezető jogtanácsos értelmezése sezirnt az már megkérdőjelezhető lenne, ha egy olyan terroristát gyilkolnának meg, aki aktívan nem készül támadásra, írja a Newsweek.

Akadémikus társalgás

A hetilepnak nyilatkozó egyik igazságügyi minisztériumi tisztviselő szerint Bradbury csak "akadémiai fejtegetésben" vett részt. Tasia Scolinos minisztériumi szóvivő szerint Bradbury "informális tanácskozáson vett részt, nem az Igazságügyi Minisztérium álláspontját fejtette ki az amúgy hipotetikus kérdésben".

Robert Mueller, az FBI igazgatója és John Negroponte, a hírszerző ügynökségeket felügyelő kormánytisztviselő korábbi meghallgatásán tagadta, hogy lett volna olyan eset, amikor az amerikai hírszerzés felhatalmazást kapott volna egy az Egyesült Államokban tartózkodó célszemély likvidálására.