Viola
-6 °C
-2 °C

Életfogytiglan a bitcai sorozatgyilkosnak

2007.10.29. 14:49
Moszkvában 48 rendbeli gyilkosság és három gyilkossági kísérlet vádjában találták bűnösnek, és ezért életfogytiglani börtönre és kényszer-gyógykezelésre ítélték Alekszandr Pisucskin sorozatgyilkost, aki a bitcai parkerdőbe csalta áldozatait. A férfi további tizenegy gyilkosságot ismert el, ezeknek az ügyében újból nyomozást rendelt el a bíróság.

Életfogytiglani szabadságvesztésre és kényszer-gyógykezelésre ítélték hétfőn Moszkvában Alekszandr Picsuskin sorozatgyilkost, a "bitcai rémet", akit 48 rendbeli gyilkosságban és három gyilkossági kísérletben találtak bűnösnek. Az ítélet nem jogerős.

Vlagyimir Uszov bíró a szigorú ítéletet az orosz fővárosban, a bitcai parkerdőben gyilkoló Picsuskin által elkövetett tettek és a gyilkos rendkívüli társadalmi veszélyességével indokolta. Az elítéltnek szabadságvesztése teljes ideje alatt kényszer-gyógykezelésnek kell alávetnie magát, emellett végig pszichiátriai megfigyelés alatt áll majd. "Pszichiátriai elváltozásokban szenved, de ez nem zárja ki beszámíthatóságát, így tetteiért felelősségre vonható" - hangsúlyozta ugyanakkor a bíró.

Az ügyész szerint az ítélet igazságos, az ügyvédek csupán annyit mondtak, hogy az esetleges fellebbezésről a védencükkel folytatott megbeszélés után nyilatkoznak. Eredetileg több mint 20 vádpontban kérték Picsuskin felmentését, mivel szerintük azokban az ügyészség nem bizonyította kielégítő módon védencük bűnösségét.

Hatvannál is több gyilkosság

Picsuskin 1992-ben ölt először, aztán hosszú szünet után, 2005-2006-ban követte el újabb gyilkosságait. Áldozatai túlnyomórészt férfiak voltak, akiket többnyire a bitcai parkerdőbe csalt azzal az ürüggyel, hogy egy kimúlt kutyáról akar megemlékezni, majd legtöbbjüket kalapáccsal megölte és az erdőben elrejtette. Azt tervezte, hogy annyi ember életét oltja ki, ahány kocka van egy sakktáblán, vagyis 64-ét.

Eredetileg 49 gyilkosság és 3 gyilkossági kísérlet vádjával állították bíróság elé, de egy gyilkosságot kitartóan tagadott, ezért azt a vádpontot az ügyészség ejtette. Picsuskin ugyanakkor azt állította, hogy hatvannál is több embert ölt meg.

Az utolsó szó jogán a sorozatgyilkos több szempontból helyesbítette az esküdtszék megállapításait, például egyik áldozatával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy azt nem itatta le, mert az illető egyáltalán nem fogyasztott alkoholt. Azzal sem értett egyet, hogy bűncselekményeit különös kegyetlenséggel követte el. "Ez rituálé volt, az én stílusom. Sem az ügyészek, sem a nyomozók nem tudják, hogy mi volt nálunk az erdőben". Hozzátette, hogy nem megsértette a törvényt, hanem csak elmozdította az erdőben, ahol ő egyedül volt a bíró, az ügyész és a végrehajtó.

Miután az esküdtszék bűnösnek találta az ellene felhozott vádakban, az ügyész bejelentette, hogy a Picsuskin által beismert további 11 gyilkossági ügyben újból nyomozást indítottak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!