Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Húszezer csomag tűnt el a brit terrorpánikban

2006.08.16. 09:52
"Nagyon-nagyon sajnáljuk" - kommentálta a British Airways szóvivője, hogy a légitársaság legalább húszezer csomagot veszített el a múlt héten. A brit reptereken a szigorú biztonsági intézkedések hétfői feloldása ellenére még szerdán is fennakadások várhatóak.

Tömegével vesztek el a légiutasok csomagjai az elmúlt napokban, a múlt csütörtöki brit terrorpánik óta, jelentette a Sky News. A brit hírtelevízió értesülései szerint legalább húszezer csomag került rossz járatokra. A terrorfenyegetés miatt tilos volt kézipoggyászt vinni a repülőgépekre, így drasztikusan megnőtt a feladott csomagok száma.

Begyűjtőgépeket indítanak

A Sky News értesülései szerint a British Airwaysnek külön szállítógépeket kellett indítania a nagy-britanniai és európai repterekre, hogy összegyűjtsék a széthordott poggyászt. "Nagyon-nagyon sajnáljuk" - nyilatkozta az Evening Standard című délutáni lapnak a légitársaság szóvivője.

A brit kormány egyébként már hétfőn mérsékelte a terrorriasztási szintet, de még kedden is voltak repterek, ahol a szigorú biztonsági rezsim volt érvényben. A British Airways szerint az átállás lassúsága miatt még kedden is 41 járatukat kellett törölni, és még szerdán is szünetel 18 járatuk.

A fapados Ryanair szerdán nyolc járatát nem indítja el. A Sky News értesülései szerint az ír légitársaság jogi lépéseket fontolgat a brit kormány ellen, hogy az kötelezze a reptereket a szigorított biztonsági intézkedések mihamarabbi feloldására és a veszteségek megtérítésére.

Megbánták

A legtöbb brit repteret és a ferihegyi repteret is üzemeltető BAA-t a pánik egésze alatt sok kritika érte a légitársaságok részéről, amiért nem tudta gördülékenyen bevezetni és felfüggeszteni a biztonsági intézkedéseket. A terrorpánik napját tízórás késések és reptérlezárások jellemezték.

A BAA a Sky Newshoz eljuttatott közleményében kijelenti, hogy már "megbánta" a zavarokat. "Továbbra is mindent megteszünk a légitársaságok igényeinek kielégítésére, de ez nem csökkenti felelősségünket a kormány által szükségesnek ítélt biztonsági intézkedések végrehajtásában" - áll a közleményben.