Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lukasenka tagadja, hogy zsidózott

2007.10.27. 01:00
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken tagadta, hogy antiszemita kijelentést tett volna, amivel Izrael vádolja – közölte az elnöki hivatal sajtóosztálya.

"Ha valaki azt mondja, hogy antiszemitizmus van Fehéroroszországban, vagy elnyomjuk a muzulmánokat, ne higgyenek neki. Ezt Fehéroroszország ellenségei állítják, csak ők akarják megrágalmazni ezt a szent földet és ezt a szent népet" – jelentette ki Lukasenka az elnöki hivatal közleménye szerint. "Országunk történelme szorosan kapcsolódik a zsidókhoz. Az orosz birodalomban a fehérorosz földeken annyira összekeveredtek az etnikai közösségek, hogy ostobaság lenne azt hinni, hogy a fehéroroszok zsidóellenesek lennének."

Lukasenkát az izraeli külügyi tárca vádolta antiszemitizmussal az elnök egy kijelentése miatt, amit október 12-én egy sajtótájékoztatón tett. "Végül is Bobrujszk egy zsidó település volt, és a zsidók nem törődnek túl sokat azzal a hellyel, ahol élnek. Tessék elmenni Izraelbe, és megnézni, mi folyik ott" – mondta a sajtótájékoztatón a politikus az említett fehérorosz városban uralkodó siralmas állapotokat kommentálva. Az izraeli külügyminisztérium hivatalosan is tiltakozott, és berendelte a fehérorosz nagykövetet.

Fehéroroszországi zsidó jogvédő szervezetek figyelmeztettek az antiszemitizmus terjedésére és aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a országban szabadon kiadhatók antiszemita folyóiratok és könyvek, és zsidó temetőket gyaláznak meg. A nácik összesen mintegy 800 ezer zsidót irtottak ki a II. világháború alatt a mai Fehéroroszország területén, majd az Izraelbe történt tömeges kivándorlás következtében az ország zsidó közösségének létszáma 28 ezer főre csökkent. Lukasenkát az Európai Unió és az Egyesült Államok is hevesen bírálta az emberi jogok fehéroroszországi helyzete miatt.