Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Keményen lecsapott ellenzékére Lukasenko

2006.03.02. 11:42
Durván lecsapott a fehérorosz ellenzékre a titkosrendőrség. Lukasenko elnök pártja csütörtökön tartja kongresszusát, a titkosrendőrök ez alkalomból külföldi tudósítókat vertek. Az ellenzék engedély nélküli tüntetésre készül, miközben a KGB államcsínyt vél felfedezni.

Bántalmaztak és elhurcoltak egy ellenzéki elnökjelöltet Minszkben. Alekszandr Kozulint, a Fehérorosz Állami Egyetem egykori rektorát titkosrendőrök rohanták meg, a földre teperték, majd magukkal hurcolták. Szóvivője szerint egy rendőrőrsre vitték, ahol megverték, azt viszont nem közölték, hogy miért vitték be.

Újságíróveréssel melegítettek

Kozulin egy politikai nagygyűlés résztvevői közé akart bekerülni, hogy meghallgathassa, milyen elképzelései vannak a jövőről az elnöki posztért újra induló Alekszandr Lukasenko államfőnek. Az elnök újraválasztását támogató Belorusz Nemzeti Kongresszus csütörtökön tartja ülését, és felszólal rajta Lukasenko is.

A titkosrendőrök összetűztek a helyszínen tartózkodó újságírókkal is, és megverték a Reuters brit hírügynökség tévéstábjának egyik tudósítóját is.

Kozulin a 12 éve hivatalban lévő Lukasenko heves bírálója, akárcsak Alekszandr Milinkievics elnökjelölt, aki csütörtökön nagygyűlést akar tartani Minszk központjában, noha nem kapott rá hatósági engedélyt. Milinkevics szerint az ellenzék "megfelelő módon" válaszol, ha a hatóságok erővel lépnek fel a tervezett utcai megmozdulás ellen.

Tüntetés, puccsvád

A hangulat feszült, mert a fehérorosz biztonsági szolgálat, a KGB állítólag egy "államcsínyre irányuló tervet fedezett fel, amelyet a radikális ellenzék készített elő", és amelyet március 19-20-án valósítottak volna meg. Az elnökválasztás 19-én lesz. A csoport négy vezetőjét a múlt héten vették őrizetbe.

Lukasenko diktatúráját folyamatos bírálja a világ összes nagyhatalma. Az egyetlen kivétel Oroszország, hiszen Putyin az újjáéledő orosz birodalmi tervek egyik legfőbb támogatóját látja a kolhozelnökből lett diktátorban. Lukasenko vezetésével Fehéroroszország államszövetségre lépett Oroszországgal, bár az unió döcögve működik.

Putyin, ahogy Ukrajnában is az oroszbarát politikusokat támogatta, Fehéroroszországban is teljes mellszélességgel kiáll Lukasenko mellett. Mi több, a barátját ért bírálatokat rendre a fehérorosz belügyekbe való beavatkozásnak nevezi.