Újraválasztották Lukasenkót

2006.03.20. 06:29
A hivatalban lévő fehérorosz elnököt, Alekszandr Lukasenkót a szavazatok 82, 6 százalékával választották újjá államfővé a hétfőn hajnalban közzétett előzetesnek számító hivatalos végeredmény szerint. Az ellenzék elutasította az eredményt és új választásokat követelt.
A fehérorosz központi választási bizottság elnöke, Ligyija Jermosina Minszkben hajnalban bejelentette, hogy a harmadik elnöki mandátum előtt álló Lukasenko a voksok 82,6 százalékát szerezte meg. Állítása szerint az ellenzék vezető jelöltje, Alekszandr Milinkevics, az "egyesült demokratikus erők" jelöltje a szavazatok 6 százalékát kapta. A hivatalos bejelentés szerint a voksok 2,3 százalékát kapta a másik ellenzéki jelölt, Alekszandr Kozulin, a Fehérorosz Szociáldemokrata Gyűlés vezetője, míg az államfő szövetségesének számító Szegej Gajdukevics, a Lioberális Demokrata Párt elnöke a voksok 3,5 százalékához jutott. Az ugyancsak hivatalos adatok szerint a vasárnapi elnökválasztáson a részvétel rekord nagyságú, 92,6 százalékos volt.

Csalást emlegetnek

Az ellenzék vezetői már órákkal korábban csalással vádolták a hatóságokat. Közölték, hogy nem ismerik el a hivatalosnak mondott eredményt és új választásokat követeltek - jelentette vasárnap este B. Őze Katalin, az MTI különtudósítója. Alekszandr Milinkevics kampányfőnöke azt állította, hogy Milinkevics a szavazatok mintegy30 százalékát szerezte meg, míg Lukasenko kevesebbet kapott 50 százaléknál.

A Minszk főterén vasárnap este tartott, több tízezres ellenzéki tüntetésen Milinkevics választási bohózatról beszélt, s ismételten csalással vádolta a hatóságokat. Hangsúlyozta, hogy az ellenzék új és igazságos választásokat követel, s síkraszáll egy független és szuverén Fehéroroszországért.

Bírálatok
A Moszkva-barát Alekszandr Lukasenko 1994 óta áll a volt szovjet köztársaság élén. Az orosz kormány által erőteljesen támogatott elnök számára a harmadik mandátum úgy vált lehetővé, hogy két évvel ezelőtt egy ugyancsak vitatott népszavazás keretében módosítatta az alkotmányt. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és több nemzetközi szervezet ugyanakkor az elmúlt időszakban élesen bírálta a fehérorosz rendszert az emberi jogok durva megsértése, illetve a hatalommal való visszaélés miatt. Az EU országai 1997 óta beutazási tilalmat léptettek életbe Lukasenko és legközelebbi bizalmasai számára.

Alekszandr Kozulin, a másik ellenzéki jelölt ugyancsak beszédben fordult tömeghez. Kozulin üdvözölte Fehéroroszország népét, amiért - mint fogalmazott - legyőzte a félelmet. A Fehérorosz Szociáldemokrata Gyűlés vezetője hangsúlyozta: "megtörtént a forradalom, s nemet kell mondani a diktatúrára".

Újabb tüntetés

Kozulin ugyancsak közölte, hogy az ellenzék követeli a választások második fordulójának a megtartását. Bejelentette azt is, hogy a hivatalos eredmény elleni tiltakozásul az ellenzék hétfő este újabb tömegtüntetést szervez.

A vasárnap esti tüntetés évek óta a legnagyobb ellenzéki megmozdulás volt Fehéroroszországban. A megmozdulás békésen zajlott és a késő éjszakai órákig tartott. A rendőrség - bár közelről figyelte az eseményeket - nem avatkozott be.

A vasárnapi szavazást a hatóságok részéről napok óta visszaélések, illetve az ellenzéki jelöltekkel szembeni megfélemlítési kísérletek előzték meg. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), amely több mint ötszáz megfigyelőt küldött a helyszínre, már a szavazás előestéjén felhívta a figyelmet ezekre a csalási kísérletekre. Az EBESZ hétfő délelőttre ígérte a választások menetével kapcsolatos végső állásfoglalását, amit megfigyelők nagy izgalommal várnak.  • Hírek
  • Hírek