Bush is kitiltotta Lukasenkót

2006.05.16. 06:50
Az Európai Unió után Washington is megtiltotta, hogy Európa utolsó diktátorának titulált Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök és kormányának tagjai belépjenek az ország területére.

Washington felfüggesztett minden olyan felhatalmazást, amely lehetővé tenné, hogy a fehérorosz kormány tagjai az Egyesült Államok területére lépjenek - jelentette be hétfőn Georges Bush amerikai elnök.

"Európa utolsó diktátora"

A Fehér Ház által nyilvánosságra hozott közlemény azzal indokolja a döntést, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök és miniszterei megsértik az emberi jogokat és a legutóbbi államfőválasztáson csalásokat követtek el.

Washington emellett azt is Minszk szemére vetette, hogy békés tüntetőket börtönzött be és szabad teret enged a korrupciónak. A döntés vonatkozik azokra is, akik a fehérorosz kormánnyal összejátszva akadályozzák a volt szovjet köztársaságban a demokrácia kibontakozását, és ebből jelentős hasznot húznak.

Az Egyesült Államok a 12 éve hatalmon lévő Lukasenkót korábban "Európa utolsó diktátorának" nevezte.

Az unióba se

Az Európai Unió már áprilisban hasonló szankciót léptetett életbe. Története során első ízben hozott olyan döntést, hogy kitiltja területéről egy szomszédos, európai ország államfőjét. Az EU-tagállamok külügyminisztereinek egy luxemburgi tanácskozásán elfogadott vízumkiadási (s ezzel beutazási) tilalom Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökre, s a rendszer 30 tisztségviselőjére vonatkozik.  • Hírek
  • Hírek