Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Hova mehet Lukasenko?

2002.11.20. 09:10
Európa rosszfiújaként viselkedett kedden Portugália, amikor ellenezte, hogy kitiltsák Nyugat-Európából Fehéroroszország autokrata elnökét, Alexander Lukasenkót. A vita végül egy furcsa kompromisszummal zárult.
Annak ellenére, hogy tizennégy EU-tagállam elfogadta volna a fehérorosz elnök, Alexander Lukasenkó ellen irányulószakciókat, Portugália egyedüliként megmakacsolta magát és nem értett egyet azzal, hogy az autokrata államfőt kitiltsák az EU területéről.

Portugál aggodalom

A vita az EBESZ december 7-8-i portói találkozója miatt robbant ki. Portugália ugyanis attól tart, hogy ha erőskezű kormányzásáról és nem épp demokratikus módszereiről ismert fehérorosz elnököt nem engedik az EU területén átutazni, akkor Lukasenkó egyszerűen ellehetetleníti a konszenzusos testület munkáját. (Fehéroroszország már bebizonyította, hogy semmilyen tekintélyt nem ismer el, 2001-ben kitiltották az országból az EBESZ megfigyelőket, miután az európai testület szerint választási csalással erősítették meg tisztségében az elnököt.)

Beengedik, de mégse

A keddi vita egy furcsa konszenzussal ért véget: a 14 ország területére Lukasenkó csupán vízummal léphet be (amit vélhetően eszük ágában sem lesz megadni a hatóságoknak, ha azt a fehérorosz elnök kérné is), Portugáliába szabadon utazhat, ott nemzeti vízumot kap. A schengeni egyezmény miatt azonban ez a megoldás nonszensz, rejtély ugyanis, hogy miként tilthatnák ki Európa más országaiból, ha egyszer Portugáliába már beengedték?

A csehek kezdték

A Lukasenko-ügy előzménye az, hogy Csehország nem adott vízumot a fehérorosz elnöknek, aki a NATO prágai csúcstalálkozóján szeretett volna részt venni. Az emberi jogok sorozatos megsértése miatti döntés után Fehéroroszország a diplomáciai kapcsolatok megszüntetésével fenyegetőzött és visszahívta prágai nagykövetét. Az EU a csehek melletti kiállás érdekében szerette volna egységesen kitiltani az Unió területéről Lukasenkót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?