Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Lukasenko fenyegetőzik, ragaszkodik a vízumhoz

2002.11.13. 19:19
Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a múlt hónapban kért vízumot a cseh hatóságoktól az Euroatlanti Partnerségi Tanács prágai ülésére. Prága az elutasítást fontolgatja, Lukasenko a legszigorúbb módon reagálna.
Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök szerdán megfenyegette a NATO-t, hogy beszünteti az illegális bevándorlók és drogcsempészek feltartóztatását országa nyugati határain, ha nem kap vízumot a szövetség november 21-én kezdődő prágai csúcsértekezletére.

Hason csúszva

Lukasenko a múlt hónapban kért vízumot a cseh hatóságoktól az Euroatlanti Partnerségi Tanács prágai ülésére delegált fehérorosz küldöttség vezetőjeként. Alexander Vondra, a NATO-csúcs cseh kormánybiztosa több ízben "kívánatosnak" nevezte Lukasenko távolmaradását. A prágai külügyminisztérium jelezte: a vízumkérelem elutasítását fontolgatja Lukasenkónak a demokratikus ellenzékkel való bánásmódja miatt.

A fehérorosz elnök jóslata szerint az európaiak "hason csúszva" tódulnak majd Minszkbe, hogy a határellenőrzés felújítására kérleljék kormányát. "Ha az európaiak nem fizetnek, akkor nem fogjuk megvédeni Európát a (kábítószer és a menekültek) áradatától" - fenyegetőzött Lukasenko. Fehéroroszország évente háromezer Lettországba, Litvániába vagy Lengyelországba igyekvő bevándorlót tartóztat fel határán.

A legszigorúbb módon

Lukasenko óva intette a cseh kormányt is, nehogy meg merje tagadni tőle a vízumot. "Azonnal reagálni fogunk, a legszigorúbb módon. A csehek nagyon hosszú időre, sőt talán örökre elveszítik az összes fehéroroszországi pozíciójukat" - fenyegetőzött.

A cseh kormány korábban közölte, hogy a döntés egyedül rá tartozik, és legkésőbb a jövő hét elején megszületik. Egyúttal megjegyezte, hogy nem szándékozik engedni a "minszki nyomásnak".

Távol Oroszországtól

Fehéroroszország korábbi szövetségesétől, Oroszországtól is egyre inkább elszigetelődik. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis vonakodott megvédeni Lukasenkót a tekintélyuralmi rendszerét illető nyugati bírálatoktól. Lukasenko szembekerült az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel is, amely úgy foglalt állást, hogy 2001 szeptemberében választási "csalással" érte el újabb elnöki mandátumát. A fehérorosz kormány a múlt hónapban kiutasította a minszki EBESZ-képviselet valamennyi diplomatáját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?