István, Vajk
17 °C
34 °C

Lukasenko fenyegetőzik, ragaszkodik a vízumhoz

2002.11.13. 19:19
Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a múlt hónapban kért vízumot a cseh hatóságoktól az Euroatlanti Partnerségi Tanács prágai ülésére. Prága az elutasítást fontolgatja, Lukasenko a legszigorúbb módon reagálna.
Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök szerdán megfenyegette a NATO-t, hogy beszünteti az illegális bevándorlók és drogcsempészek feltartóztatását országa nyugati határain, ha nem kap vízumot a szövetség november 21-én kezdődő prágai csúcsértekezletére.

Hason csúszva

Lukasenko a múlt hónapban kért vízumot a cseh hatóságoktól az Euroatlanti Partnerségi Tanács prágai ülésére delegált fehérorosz küldöttség vezetőjeként. Alexander Vondra, a NATO-csúcs cseh kormánybiztosa több ízben "kívánatosnak" nevezte Lukasenko távolmaradását. A prágai külügyminisztérium jelezte: a vízumkérelem elutasítását fontolgatja Lukasenkónak a demokratikus ellenzékkel való bánásmódja miatt.

A fehérorosz elnök jóslata szerint az európaiak "hason csúszva" tódulnak majd Minszkbe, hogy a határellenőrzés felújítására kérleljék kormányát. "Ha az európaiak nem fizetnek, akkor nem fogjuk megvédeni Európát a (kábítószer és a menekültek) áradatától" - fenyegetőzött Lukasenko. Fehéroroszország évente háromezer Lettországba, Litvániába vagy Lengyelországba igyekvő bevándorlót tartóztat fel határán.

A legszigorúbb módon

Lukasenko óva intette a cseh kormányt is, nehogy meg merje tagadni tőle a vízumot. "Azonnal reagálni fogunk, a legszigorúbb módon. A csehek nagyon hosszú időre, sőt talán örökre elveszítik az összes fehéroroszországi pozíciójukat" - fenyegetőzött.

A cseh kormány korábban közölte, hogy a döntés egyedül rá tartozik, és legkésőbb a jövő hét elején megszületik. Egyúttal megjegyezte, hogy nem szándékozik engedni a "minszki nyomásnak".

Távol Oroszországtól

Fehéroroszország korábbi szövetségesétől, Oroszországtól is egyre inkább elszigetelődik. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis vonakodott megvédeni Lukasenkót a tekintélyuralmi rendszerét illető nyugati bírálatoktól. Lukasenko szembekerült az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel is, amely úgy foglalt állást, hogy 2001 szeptemberében választási "csalással" érte el újabb elnöki mandátumát. A fehérorosz kormány a múlt hónapban kiutasította a minszki EBESZ-képviselet valamennyi diplomatáját.