Gerzson
-3 °C
3 °C

Hiúságból toloncolnák ki a New York Times tudósítóját

2004.05.14. 07:06
Becsületében sértette meg Lula brazil elnököt a New York Times újságírója. Az államfőt lealkoholistázó tudósító vízumát visszavonták, az ország elhagyására köteleznk. Az alkománybíróság azonban felülbírálta a kormányzati döntést.
Ideiglenesen felfüggesztette a The New York Times tudósítójának kiutasítását Brazíliából csütörtökön a brazil legfelsőbb bíróság. Larry Rother vízumát azért nem hosszabbították meg a brazil hatóságok, mert egyik jelentésében iszákosnak nevezte Lula brazil elnököt, kétségbe vonva, hogy alkalmas az ország irányítására.

Becsületet védenek

A brazil kormány már az írás megjelenésének napján, vasárnap közölte, hogy megteszi a megfelelő intézkedéseket "annak érdekében, hogy megvédjük az elnök és a brazil emberek becsületét külföldön". A vízummegvonás befagyasztása mindaddig érvényben marad míg, ki nem vizsgálják, hogy az intézkedés alkotmányjogilag megfelelő-e.

A brazil kormány továbbra is bocsánatkérést vár Rothertől, egyben elutasítja a sajtószabadság megsértésére vonatkozó vádakat. Egy magasrangű kormánytanácsadó csütörtökön visszautasította, hogy Lulát Fidel Castro és a zimbabwei Robert Mugabe diktátorokhoz hasonlítsák.

Rother lenne az első újságíró, akit az 1964-1985 között uralkodó katonai diktatúra bukása óta kiutasítanak az országból. Baloldali nézetei miatt Lula a diktatúra idején be volt börtönözve.