Márk
13 °C
28 °C

Prostira költötte a titkosszolgálat pénzét

2004.02.17. 16:30
Kitalált jelentésekkel tévesztette meg feljebbvalóit és egy prostituáltra költötte a titkosszolgálat pénzét egy többszörösen kitüntetett francia kémelhárító. A szuperkém a svájci titkosszolgálatnak is felajánlotta szolgálatait. Vesztére a svájciak tájékoztatták francia kollégáikat.
Éveken át küldött kitalált jelentéseket egy Svájcban dolgozó francia szuperkém. A francia elhárítás (DTS) többszörösen kitüntetett századosa munka helyett egy prostituálttal találkozgatott. A kikapcsolódás költségeit a titkosszolgálattal fizettette ki, egy alkalommal 3700 eurót is kért - írja a Figaro című napilap.

Kettős ügynöknek állt volna

Vesztét az okozta, hogy svájci-francia kettős állampolgárként felajánlotta szolgálatait a svájci titkosszolgálatnak is. A svájciak azonban kérése ellenére is tájékoztatták a francia társszolgálatot.

A DTS a novemberi értesítés óta vizsgálatot folytat a kém ügyében. Az 1995-ben a rendőrség legmagasabb érdemrendjével kitüntetett százados felettesei tudomása szerint "egy külföldi titkosszolgálat" fontos ügynökével alakított ki "műveleti kapcsolatot", ennek során értékes információkat gyűjtött be. A vizsgálat során azonban megtalálták a "külföldi ügynököt", aki 1989 óta soha nem találkozott a francia hírszerzővel.

Rendszeresen kapcsolatban állt viszont egy magát Carla néven marokkói sajtóattasénak kiadó prostituálttal.

A DST egyelőre nem kívánja kommentálni az ügyet. A Figaro tudomása szerint a kémelhárítóról 2002-ben készült belső értékelés a 7 fokozatú skálán 6 ponttal jutalmazta a szuperspion munkáját és a szolgálat iránti "mély elkötelezettségét, kezdeményezőkészségét, kiváló eredményeit", amelyekkel "felettesei elismerését vívta ki".