Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Másodszor lesz női miniszterelnöke Izraelnek

2008.09.18. 08:35
Cipi Livni izraeli külügyminiszter nyerte a Kadima szerdai elnökválasztását, így Olmert lemondásával várhatóan ő lesz a miniszterelnök. Ennek feltétele, hogy 42 nap alatt kormányt tudjon alakítani úgy, hogy a koalíciós tárgyalások meghatározó témája a békefolyamat lesz. A palesztinok üdvözölték Livni győzelmét.

Cipi Livni külügyminiszter nyerte az izraeli kormánypárt, a Kadima szerdai elnökválasztását a szavazatok 43 százalékának megszerzésével, és alig több mint egy százalék előnyt szerzett Saul Mofaz közlekedési miniszterrel szemben. A két politikusra leadott szavaztok száma között mindössze 431 volt a különbség, míg a választás előtt a közvélemény-kutatások ezt a sorrendet, de 8 százalék különbséget jósoltak.

Livni így várhatóan Izrael miniszterelnöke lesz, mivel Ehud Olmert júliusban bejelentette, korrupciós botránya miatt távozik a posztról, amint a Kadima megválasztja új elnökét. A Ynet szerint Omert a vasárnapi kabinetülésen adja át lemondását hivatalosan Simon Peresz elnöknek.

Livni ezzel Izrael második női miniszterelnöke lesz, az első Golda Meir volt 1969 és 1974 között, ha a rendelkezésére álló 42 nap alatt kormányt tud alakítani. Az új kormány beiktatásáig Olmert ügyvezető miniszterelnökként látja el feladatait.

Livnitől mindenki azt várja, hogy az ő irányítása alatt a békefolyamat felgyorsulhat, és eredményesebb lehet, várhatóan ez határozza meg majd a koalíciós tárgyalásokat is. Livni, aki már a nyilvánosság előtt is elismerte, hogy egykor a Moszad ügynöke volt, a diplomáciai utat tartja a legjobb megoldásnak a béke megvalósításához, de épp a múlt héten fogalmazott úgy: „Ha szükséges, meg kell húzni a ravaszt”, idézi az AP.

A palesztin információs miniszter, Raid Malki üdvözölte az elnökválasztás eredményét, és reményét fejezte ki, hogy Livni véget vet az izraeli megszállásnak, illetve hogy az izraeliek és a palesztinok két külön államban békében élnek majd egymás mellett.

A Kadima elnökválasztásán elindult még Meir Sitrit kabinetminiszter, valamint Avi Dichter, az izraeli belbiztonsági szolgálat vezetője. Sitrit a szavazatok 8,5 százalékát szerezte meg, míg Dichter 6,5 százalékkal az utolsó helyen végzett. A 2005-ben alakult Kadimának ez volt az első elnökválasztása, az összesen 74 ezer tag csaknem fele vett részt a szerdai szavazáson.