Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Másodszor lesz női miniszterelnöke Izraelnek

2008.09.18. 08:35
Cipi Livni izraeli külügyminiszter nyerte a Kadima szerdai elnökválasztását, így Olmert lemondásával várhatóan ő lesz a miniszterelnök. Ennek feltétele, hogy 42 nap alatt kormányt tudjon alakítani úgy, hogy a koalíciós tárgyalások meghatározó témája a békefolyamat lesz. A palesztinok üdvözölték Livni győzelmét.

Cipi Livni külügyminiszter nyerte az izraeli kormánypárt, a Kadima szerdai elnökválasztását a szavazatok 43 százalékának megszerzésével, és alig több mint egy százalék előnyt szerzett Saul Mofaz közlekedési miniszterrel szemben. A két politikusra leadott szavaztok száma között mindössze 431 volt a különbség, míg a választás előtt a közvélemény-kutatások ezt a sorrendet, de 8 százalék különbséget jósoltak.

Livni így várhatóan Izrael miniszterelnöke lesz, mivel Ehud Olmert júliusban bejelentette, korrupciós botránya miatt távozik a posztról, amint a Kadima megválasztja új elnökét. A Ynet szerint Omert a vasárnapi kabinetülésen adja át lemondását hivatalosan Simon Peresz elnöknek.

Livni ezzel Izrael második női miniszterelnöke lesz, az első Golda Meir volt 1969 és 1974 között, ha a rendelkezésére álló 42 nap alatt kormányt tud alakítani. Az új kormány beiktatásáig Olmert ügyvezető miniszterelnökként látja el feladatait.

Livnitől mindenki azt várja, hogy az ő irányítása alatt a békefolyamat felgyorsulhat, és eredményesebb lehet, várhatóan ez határozza meg majd a koalíciós tárgyalásokat is. Livni, aki már a nyilvánosság előtt is elismerte, hogy egykor a Moszad ügynöke volt, a diplomáciai utat tartja a legjobb megoldásnak a béke megvalósításához, de épp a múlt héten fogalmazott úgy: „Ha szükséges, meg kell húzni a ravaszt”, idézi az AP.

A palesztin információs miniszter, Raid Malki üdvözölte az elnökválasztás eredményét, és reményét fejezte ki, hogy Livni véget vet az izraeli megszállásnak, illetve hogy az izraeliek és a palesztinok két külön államban békében élnek majd egymás mellett.

A Kadima elnökválasztásán elindult még Meir Sitrit kabinetminiszter, valamint Avi Dichter, az izraeli belbiztonsági szolgálat vezetője. Sitrit a szavazatok 8,5 százalékát szerezte meg, míg Dichter 6,5 százalékkal az utolsó helyen végzett. A 2005-ben alakult Kadimának ez volt az első elnökválasztása, az összesen 74 ezer tag csaknem fele vett részt a szerdai szavazáson.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!