Béla
4 °C
15 °C

Nem sietnek ki Grúziából az oroszok

2008.08.16. 19:24
Diplomáciai úton akarja tisztázni Oroszország, hogy pontosan mit tartalmaz a tűzszüneti megállapodás, amit Mihail Szaakasvili grúz államfő aláírt, mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki szerint hiányzik belőle a bevezető rész. Azt is elmondta, hogy a megállapodás nem tartalmazza, hogy az orosz csapatokat mikor és milyen számban kell kivonni Grúziából.

A Mihail Szaakasvili grúz államfő által aláírt dokumentum eltér attól, amelyet Moszkvában az orosz és a francia államfő dolgozott ki, ugyanis hiányzik belőle a bevezető rész, amely az egész dokumentum elidegeníthetetlen része, mondta Szergej Lavrov szombaton Szocsiban újságírók előtt. Az orosz külügyminiszter hozzátette, jelenleg diplomáciai úton igyekeznek tisztázni a kérdést.

Lavrov azt hangsúlyozta a sajtónak, hogy Oroszország a biztonsági intézkedések életbe léptetésével párhuzamosan vonja ki csapatait Dél-Oszétiából. A kivonás befejezésének határidejét firtatató kérdésekre Lavrov csak annyit válaszolt: "A kivonás annyi időt vesz igénybe, amennyire szükség van rá. Ez nem csak tőlünk függ, mert folyamatosan szembe találjuk magunkat a grúz oldalon keletkező problémákkal".

Lavrov közölte még, Dmitrij Medvegyev elnök utasította az illetékes hatóságokat, hogy kezdjék meg a pótlólagos biztonsági intézkedések bevezetését a hatpontos béketerv megvalósításához.

Lavrov emellett utalt arra, az orosz-grúz tűzszüneti megállapodás nem szabályozza, hogy az orosz csapatokat mikor és milyen számban kell kivonni a térségből, így azok addig maradnak Grúziában, ameddig kell. A közös békefenntartó kontingensre vonatkozó szerződés pedig nem szab plafont az orosz békefenntartók létszámának, és elsősorban Dél-Oszétiának és Abháziának kell eldöntenie, mely országok békefenntartóit akarja látni területén, tette hozzá.

A moszkvai diplomácia vezetője a Fekete-tenger partján fekvő városban az orosz nemzetbiztonsági tanács ülésén vett részt. A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón elmondta, Medvegyev utasítása alapján az orosz külügyminisztérium és a védelmi tárca folyamatosan egyeztet az ENSZ, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet illetékeseivel a nemzetközi közvetítők szerepvállalásáról, mindenekelőtt arról a nemzetközi gépezetről, amely - mint fogalmazott - az orosz békefenntartó erők tevékenységét hivatott megerősíteni. Az Interfax orosz hírügynökség a mondottakat úgy értelmezte, hogy az orosz diplomácia a nemzetközi megfigyelőkről kezdett tárgyalásokat.

2100 áldozat Dél-Oszétiában, 182 Grúziában

Dél-Oszétiában legalább 2100-an vesztették életüket a harcokban a szakadár terület belügyminiszterének szombati chinvali nyilatkozata szerint, míg a grúz oldal legújabb veszteségmérlege 182 halott. Mihail Mindzajev szerint a korábban becsült adatoknál - csaknem másfél ezer - jóval több a grúz agresszió dél-oszétiai áldozatainak száma. "Jelen pillanatban még nem teljesen világosak a számok. De az már teljesen világos, hogy az áldozatok száma meghaladta a 2100-at" - mondta a déloszét belügyminiszter. "Mind a mai napig találunk emberi maradványokat a felperzselt településeken" - monda a déloszét belügyminiszter az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint.

Tbilisziben szombaton az egészségügyi tárca vezetője közölt újabb adatokat a grúz oldal áldozatairól, amelyek szerint 182-en vesztették életüket a harcokban: 115 katona és 67 civil. A sebesültek száma 479, köztük 157 polgári személy, jelentette be Alekszandr Kvitasvili. A korábbi adatok grúz oldalon 175 halottról szóltak.