Valér
2 °C
8 °C

Líbia kárpótolja a Lockerbie-hozzátartozókat

2003.08.14. 12:13
Líbia egy 2,7 milliárd dolláros alapot hoz létre az 1988-as Lockerbie-i merénylet áldozatainak hozzátartozóinak kárpótlására, jelentették be az áldozatokat képviselő ügyvédek. Ezután az ország egy az ENSZ Biztonsági Tanácsának küldendő levélben vállalja a felelősséget a merényletért. Az áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvédek szerint azonban elképzelhetőnek tartják, hogy lesznek akik folytatják a pereskedést.
Líbia már a múlt héten bejelentette, hogy a kormány vállalja a felelősséget a Pan Am légitársaság Boeing 747-ésének 1988-as felrobbantásáért. A skóciai Lockerbie felett történt merényletben összesen 270 ember vesztette életét. Az áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvédek bejelentették: Líbia beleegyezett abba, hogy egy 2,7 milliárd dolláros alapot hoz létre a kárpótlásra. Így az országnak áldozatonként tízmillió dolláros kártérítést kell kifizetnie a rokonoknak, köztük egy magyar családnak is. A megállapodás értelmében az ország azonnal megkezdi a pénz átutalását egy svájci bankszámlára.

Levél az ENSZ BT-nek

A megállapodás másik része, hogy Líbia egy hivatalos levelet küld az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amelyben a líbiai kormány - és nem Kadhafi elnök - vállalja a felelősséget a terrorcselekményért. Ezután az Egyesült Államok arra kéri az ENSZ BT-t, hogy oldja fel a Líbia ellen hozott gazdasági szankciókat. Nagy-Britannia várhatóan ugyanerre a lépésre készül. Ezeket a szankciókat 1999-ben felfüggesztették, amikor Líbia hivatalosan is bejelentette: Mohmed al-Megrabi nevű ügynöke felelős a Pan Am 103-as járatának felrobbantásáért. A férfit egy skót bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte 2001-ben.

Tízmillió részletekben

Mark Zaid szerint az áldozatok hozzátartozóinak juttatandó tízmillió dollárt három részletben fizetik ki. Az ENSZ-szankciók feloldása után négy-, az amerikai megszorítások megszüntetése után újabb négymillió dollárt utalnak át. A fennmaradó kétmillió dollárt akkor fizetik ki, amikor Líbia lekerül az amerikai külügyminisztérium által összeállított listáról, amin a terrorizmust támogató országok szerepelnek.

Független vizsgálat

A brit áldozatok hozzátartozóit szóvivője David Ben-Aryeah szerint független vizsgálatra lenne szükség az üggyel kapcsolatban. Hozzátette: "bár a kártérítés a felelősség elismerésének számít, az igazsághoz nem jutottak közelebb a hozzátartozók. Kértük a külügyminisztert egy teljes körű vizsgálatra, de ő megtagadta azt. " Az amerikai hozzátartozókat képviselő George Williams szerint az ENSZ-hez írt levél szövegezése nagyon fontos lesz a hozzátartozók szempontjából. Hozzátette: ha Líbia mindent egy ember nyakába akár varrni, az számunkra elfogadhatatlan lesz." Zaid úgy kommentálta a szerződést, hogy "ez igazából egy gazdasági megállapodás Líbia szempontjából, hiszen a szankciók feloldása után újból megjelenhet a nemzetközi piacokon." Az ügyvéd szerint lesznek olyan családok, akik továbbfolytatják a pereskedést.