Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olimpiai terrorra készültek az ujgurok?

2008.04.10. 14:28
Kína nyugati részén élő muzulmán ujgurok készültek terrortámadásra a pekingi olimpián, állítják a kínai hatóságok. 35 embert letartóztattak, állítólag külföldi turisták, újságírók és sportolók elrablására készültek. Peking előszeretettel bélyegzi terroristának a kínai uralmat elnyomásnak érző ujgurok szeparatistáit.

Olimpikonok elleni terrortámadás tervét leplezték le a kínai hatóságok, jelentette be Vu Ho-ping (Wu Heping), a Közbiztonsági Minisztérium szóvivője. Mint mondta, nagy mennyiségű robbanószert is lefoglaltak a muzulmán ujgurok lakta Hszincsiang (Xinjiang) tartományban végrehajtott rajtaütések során.

A BBC beszámolója szerint nem egyértelmű, hogy ez egy újabb terrorfenyegetés volt, vagy csak a már januárban lebuktatott összeesküvésről adtak közre újabb részleteket.

A kínai hatóságok ugyanis már januárban is azzal vádoltak ujgurokat, hogy terrortámadást készítenek elő.

Vu szerint "az erőszakos terroristák külföldi újságírók, sportolók és turisták elrablására készültek, hogy ezzel megzavarják a pekingi olimpiát", írja a BBC.

Ahogy közeledik az olimpia, Kína egyre inkább aggódik a biztonság miatt, írja a BBC. Márciusban a kínai hatóságok azt állították, hogy - feltehetően ujgurok - el akartak téríteni egy Hszincsiangból Pekingbe tartó gépet. Akkor két embert tartóztattak le. A nyugati diplomaták azóta is hiába várnak részletes beszámolót a történtekről, rendre azt a választ kapják, hogy egyelőre nincsenek bizonyítékok.

Hszincsiangban Tibethez hasonló a helyzet. Az elmúlt években sok han-kínai telepedett meg az ujgurok lakta tartományban. Igaz, Hszincsiangban egyelőre nem jellemzőek az etnikai incidensek. Maguk az ujgurok ugyanakkor a politikai és kulturális elnyomásra is panaszkodnak. A tartomány elszakadását követelőket Peking terroristának bélyegezte.