Ágnes
-5 °C
2 °C

Olimpiai terrorra készültek az ujgurok?

2008.04.10. 14:28
Kína nyugati részén élő muzulmán ujgurok készültek terrortámadásra a pekingi olimpián, állítják a kínai hatóságok. 35 embert letartóztattak, állítólag külföldi turisták, újságírók és sportolók elrablására készültek. Peking előszeretettel bélyegzi terroristának a kínai uralmat elnyomásnak érző ujgurok szeparatistáit.

Olimpikonok elleni terrortámadás tervét leplezték le a kínai hatóságok, jelentette be Vu Ho-ping (Wu Heping), a Közbiztonsági Minisztérium szóvivője. Mint mondta, nagy mennyiségű robbanószert is lefoglaltak a muzulmán ujgurok lakta Hszincsiang (Xinjiang) tartományban végrehajtott rajtaütések során.

A BBC beszámolója szerint nem egyértelmű, hogy ez egy újabb terrorfenyegetés volt, vagy csak a már januárban lebuktatott összeesküvésről adtak közre újabb részleteket.

A kínai hatóságok ugyanis már januárban is azzal vádoltak ujgurokat, hogy terrortámadást készítenek elő.

Vu szerint "az erőszakos terroristák külföldi újságírók, sportolók és turisták elrablására készültek, hogy ezzel megzavarják a pekingi olimpiát", írja a BBC.

Ahogy közeledik az olimpia, Kína egyre inkább aggódik a biztonság miatt, írja a BBC. Márciusban a kínai hatóságok azt állították, hogy - feltehetően ujgurok - el akartak téríteni egy Hszincsiangból Pekingbe tartó gépet. Akkor két embert tartóztattak le. A nyugati diplomaták azóta is hiába várnak részletes beszámolót a történtekről, rendre azt a választ kapják, hogy egyelőre nincsenek bizonyítékok.

Hszincsiangban Tibethez hasonló a helyzet. Az elmúlt években sok han-kínai telepedett meg az ujgurok lakta tartományban. Igaz, Hszincsiangban egyelőre nem jellemzőek az etnikai incidensek. Maguk az ujgurok ugyanakkor a politikai és kulturális elnyomásra is panaszkodnak. A tartomány elszakadását követelőket Peking terroristának bélyegezte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!