Piroska
-2 °C
5 °C

Iraki segítséggel szabadították ki a hadifoglyot

2003.04.04. 05:00
Egy kórházi ápoló férje számolt be az amerikai csapatoknak arról, hol tartják fogva az irakiak Jessica Lynch-t. A férfit felháborította, hogy az őrök ütlegelték a sérült lányt. A 32 éves ügyvédet most hősként ünneplik a tengerészgyalogosok.
Egy harminckét éves iraki ügyvéd árulta el az amerikai tengerészgyalogosoknak, hogy hol tartják fogva az irakiak Jessica Lynch-t - jelentette több hírügynökség is. A férfi felesége abban a nászírijai kórházban dolgozott, ahol a közlegényt és feltehetően több társát is fogva tartották.

A férfit felháborította az embertelenség, ahogy az irakiak bántak a fiatal lánnyal - írja a Philadelphia Inquirer. Elmondása szerint az őrök ütlegelni kezdték sérülése miatt tehetetlenül fekvő lányt.

Gyalog vágott át az amerikaiakhoz

"Ne aggódj, minden rendben lesz" - súgta a férfi Lynchnek. Még éjszaka gyalog útnak indult a tíz kilométernyire állomásozó amerikai csapatokhoz, hogy beszámoljon a foglyul ejtett katona hollétéről.

A férfi, felesége és hatéves lánya most a tengerészgyalogosok táborának tiszteletbeli vendége. Mivel minden vagyonukat hátrahagyva kellett elmenekülniük, a férfit hősként ünneplő katonák ruhákkal látták el őket.

Kilenc amerikai áldozat

A nászírijai kórházban a mentőakció során tizenegy holttestet is találtak. Bár a Pentagon péntekig még nem adott ki hivatalos közleményt, feltételezések szerint kilenc amerikai katona is a halottak között lehet. A Fox News helyszíni jelentése szerint a hadsereg már elvégezte az azonosítást és értesítette az áldozatok rokonait.