Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nem emlékszik semmire az amerikai hadifogoly

2003.05.05. 09:58
A rövid időt iraki hadifogságban töltött amerikai katona, Jessica Lynch azt állítja, hogy nem emlékszik semmire a fogvatartás körülményeiről. A katonai nyomozók Lynch-től várták, hogy az irakiak által elkövetett atrocitásokról beszéljen.
A 19 éves Jessica Lynch közlegény a hadsereg 507-es karbantartó alakulatánál szolgált. A lány március 23-án esett fogságba egy forgalmas átkelőpontnál az Eufrátesznél, Nasziríja mellett, amikor egységükön rajtaütöttek az irakiak. A támadásban az irakiak Lynch-csel együtt számos amerikai katonát foglyul ejtettek. Lynch-et április elsején, egy az iraki vonalak mögött lévő kórházból mentették ki, de kilenc társát az 507-esektől holtan találták meg. A lány tartózkodási helyéről az irakiak tájékoztatták az amerikai csapatokat. A többi öt katonát és két helikopterpilótát három hét múlva az amerikai tengerészgyalogosok szabadították ki Tikrittől délre.

Súlyos sérülések

Az iraki támadás során Lynch fején és gerincén is megsérült. Emellett töréseket és zúzódásokat szenvedett jobb karján, valamint mindkét lábán. A lányt a mentés után egy amerikai kórházba szállították.

Amnézia

A Fox News szerint amerikai kormányzati források azonban azt jelentették, hogy az orvosok aggódnak Lynch szellemi állapotáért is. A közlegény ugyanis azt állítja, hogy nem emlékszik sem a rajtaütésre, sem a fogságban eltöltött napokra. Az orvosok szerint Lynch a trauma okozta emlékezetkiesés miatt nem emlékszik semmire, ami meglehetősen gyakran előfordul ilyen esetekben. Szakértők szerint az amnézia hónapokig, de akár évekig is eltarthat. A kihallgatók ugyanakkor arra számítottak, hogy Lynch vallomása alátámasztja feltételezéseiket az iraki hadifogság embertelenségéről. Többen abban reménykednek, hogy a lány visszanyeri emlékeit, és így talán tisztázni tudják: hogyan vesztette életét Lynch kilenc társa.