Zoltán
-4 °C
9 °C

A BBC szerint médiashow volt Jessica Lynch megmentése

2003.05.21. 13:22
Vaktölténnyel lövöldöző kommandósok szabadították ki egy az iraki hadsereg által nem is védett kórházból Jessica Lyncht - állítja a BBC egy dokumentumfilmje az iraki háború egyik legemlékezetesebb akciójáról. Az amerikaiak szerint a vádak "alaptalanok és nevetségesek". A Pentagon soha nem számolt be az akció részleteiről, Jessica Lynch nem emlékszik a történtekre.
Jól felépített médiashownak jellemezte Jessica Lynch az iraki háború egyik legnagyobb szenzációjának számító megmentését a BBC egy dokumentumfilmje. A Pentagon szerdai cáfolata szerint a vád "minden alapot nélkülöz és teljesen nevetséges".

Túszmentés vaktölténnyel?

Vaktölténnyel nem harcolnak
Eléggé valószínűtlen, hogy az akciót végrehajtó amerikai katonák vaktölténnyel lövöldöztek volna - mondta el az Indexnek Izsóf Gábor, a Kaliber Magazin szakírója a BBC vádjaival kapcsolatban. Mint mondta vaktöltény nem húzza fel az éles lőfegyvereket, így azokat speciális készlettel kellett volna átalakítani. Ez az átalakítás kívülröl is jól látható. Izsóf nem tartja valószínűnek, hogy a kommandósok vaktöltényre átszerelt fegyverekkel vonultak volna be Nászírijába, ahol a túszmentő akció idején még folyamatos harcok, éles tűzpárbajok zajlottak.
A BBC Tudósítók című műsorában bemutatott riport szerint a Nászírija mellett fogságba esett Lynch kiszabadítása megrendezett akció volt. A vádak szerint az amerikaiak vaktöltényekkel lövöldöztek a közlegény kiszabadításakor a nászírijai kórháznál, csak hogy az éjjellátó kamerákkal rögzített akció elég látványos legyen. A BBC szerint minderre azért volt szükség, mert az amerikaiak is jól tudták, hogy a kórháznál nincsenek iraki csapatok.

Jessica Lynch kiszabadításakor Nászírijánál még komoly harcokat vívtak az amerikaiak a Szaddám Fedájin alakulataival, a város teljes megszállására később került sor.

A BBC-nek nyilatkozó iraki orvosok tagadták, hogy Lynchet kínozták volna, és hogy lőtt és szúrt sebe is volt. Állításuk szerint a háborús körülmények közepette is a lehető legjobb ellátást biztosították a hadifogolynak.

Nem vállalnak kockázatot

A Pentagon tagadja, hogy vaktöltényt használt volna. "Nem vállalunk felesleges kockázatot, mindig megfelelő forrásokat biztosítunk egy feladat elvégzéséhez" - nyilatkozta Bryan Whitman, a Pentagon szóvivője a CNN-nek. Mint mondta, sohasem állították, hogy a túszmentők tűzharcba keveredtek volna a kórháznál. Nem messze a kórháztól azonban a támogató csapatok komoly csatát vívtak az irakiakkal - idézi a BBC a szóvivőt.

Találgatnak

Whitman szerint a túszmentésről megjelent, találgatásokon alapuló lapjelentések valóban zavart okozhattak. "A Pentagon azonban soha nem számolt be részletesen arról, mi történt Lynchcsel, mert nem is tudjuk pontosan" - nyilatkozta Whitman a BBC-nek. Mint mondta, a katona sohasem mesélte el pontosan, mi történt.

A BBC értesülései szerint erre nincs is esély: Lynch orvosai szerint a katona emlékezetkiesése miatt valószínűleg a jövőben sem tudja majd felidézni a történteket.