Macedónia neve továbbra sem tetszik a görögöknek

2008.03.26. 14:22
A görög-macedón vita rendezésére tett újabb javaslatot sem tartja elfogadhatónak Görögország. Athén szerint az egykori jugoszláv köztársaság nem viselheti Görögország északi tartományának, Nagy Sándor szülőhelyének nevét.

Matthew Nimetz, az ENSZ által megbízott közvetítő New Yorkban terjesztette javaslatát a két ország ENSZ-nagykövete elé helyi idő szerint kedden. Az indítványt nem ismertették hivatalosan, de görög sajtóértesülések szerint Nimetz állítólag azt javasolta, hogy Macedónia neve legyen "Macedón köztársaság - Szkopje".

"Tanulmányozzuk a javaslatot, de első ránézésre úgy látjuk, hogy messze vagyunk a kölcsönösen elfogadható megállapodástól" - közölte a görög külügyminisztérium szóvivője szerdán. A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Nimetz elismerte, hogy a görög és a macedón kormány javaslatai továbbra is különbözőek, nincs egyetértés a mindkét országnak tökéletesen megfelelő országnév ügyében.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Nimetz elismerte, hogy a görög és a macedón kormány javaslatai továbbra is különbözőek, nincs egyetértés a mindkét országnak tökéletesen megfelelő országnév ügyében.

Az ENSZ-közvetítő legutóbb, februárban azt javasolta, hogy Macedóniának legyen két neve: az egyik belső használatra és egyes országokkal való kapcsolattartásra, a másik a nemzetközi alkalmazásra, az ország polgárainak útlevelén szolgálna.

Görögország 1991 óta akadályozza Macedónia ilyen néven való nemzetközi elismerését, azzal érvelve, hogy ez a név saját nemzeti történelmi örökségének része, mivel egyik északi tartományának, Nagy Sándor szülőhelyének az elnevezése.

Macedóniát 1993-ban vette fel tagjai közé az ENSZ, ideiglenesen Macedónia volt Jugoszláv Köztársaság (angol rövidítéssel FYROM) néven. A két állam azóta a világszervezet égisze alatt alkudozik, de a közvetítési kísérletek rendre kudarcot vallottak.

Athén kitart amellett, hogy megvétózza Macedónia NATO-tagságát a szövetség áprilisi 2-4-i bukaresti csúcstalálkozóján, ha Szkopje nem hajlandó kompromisszumot kötni az ország nevéről. A NATO-csúcs sikerének érdekében és Macedónia stabilitásának támogatása jegyében az Egyesült Államok és európai szövetségesei igyekeznek kompromisszumra szorítani a két országot.

Görögország néhány hónapja módosította korábbi merev álláspontját, és hajlandó elfogadni olyan nevet - például az Észak-Macedóniát vagy Felső-Macedóniát -, amellyel földrajzilag meg lehetne különböztetni szomszédját a csaknem azonos nevű, görögországi Makedónia tartománytól.