József, Bánk
-6 °C
0 °C

Süllyed a Machu Picchu

2001.03.08. 13:56
Japán geológusok szerint Machu Picchut a közeljövőben elsodorhatja egy földcsuszamlás. A kutatók még nem tudják megbecsülni, mikor következhet be a katasztrófa. Peruban évek óta vitatkoznak az inka emlék megmentéséről, a turisták számát már korlátozták, de a műemlékvédők szerint ez kevés.
A tudósok tíz különböző ponton mérték az inka erőd alatti föld mozgását, és azt találták, hogy a nyugati, meredek oldalon a föld egy centiméter/hónap sebességgel csúszik - írta a New Scientist című angol tudományos hetilap. A kiotói egyetemen működő Katasztrófamegelőzési Kutatóintézet munkatársai szerint a mozgás egy földcsuszamlás előjele. A kutatók a munka következő szakaszában azt próbálják majd megállapítani, hogy várhatóan mikor következik be a katasztrófa.

A műemlékvédelemmel foglalkozó cuzcói Nemzeti Kulturális Intézet igazgatója szerint a műemlék nincs közvetlen veszélyben. Javier Lambarri a BBC-nek nyilatkozva közölte, hogy az erőd környékén napi huszonnégy órában figyelik a szeizmikus mozgásokat, és még nem tapasztaltak veszélyes földmozgást. Lambarri elismerte, hogy az inka város alatt húzódik egy törésvonal, ,,ami komoly problémákat okozhat".

Korlátozzák a turisták számát

Machu Picchu megmentéséről már évek óta vitatkoznak a perui illetékesek. Tavaly a hatóságok korlátozták a helyszínre vihető turisták számát, de a műemlékvédők ezt keveslik. A szakemberek szerint le kéne állíttatni azokat a terveket, melyek alapján kábelvasutat építenének a hegyoldalba, és a város közelében hotelt építenének. Egy perui elnökjelölt bejelentette, hogy ha megválasztják, a beiktatási ceremóniát Machu Picchuban tartja - de a műemlékvédők szerint erről most már biztosan le kell mondania.