Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Macedónia: előrelépés a béketárgyalásokon

2001.07.30. 15:09
Állítólag közel vannak az albán és szláv pártok a megállapodáshoz a macedóniai béketárgyalásokon. Előrelépés történt az ország közel egyharmadát kitevő kisebbség nyelvhasználatát illetően, és az európai közvetítő szerint akár csütörtökre megszülethet a végső megállapodás. A vasárnap megtámadott belügyminiszter közben visszavágást sürget.
Előrelépés történt a macedóniai béketárgyalásokon az albán és szláv pártok között, jelentették több forrásból. A legnagyobb albán párt egyik képviselője a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy az nyelvhasználatukat illetően nagyon közel kerültek a megegyezéshez a vasárnapi megbeszéléseken. Pozitívan nyilatkozott az egyik macedón tárgyaló is. Az Európai Unió küldötte szerint a kérdést hétfőn le tudják zárni, és csütörtökre - Macedónia nemzeti ünnepére -, teljes és végleges megállapodást írhatnak alá Szkopjéban. A tárgyalások európai és amerikai közreműködéssel hétfőn is folytatódnak.

Az albán nyelv macedóniai hivatalossá tétele a kisebbségi pártjok és az UCK egyik legfontosabb követelése. A szláv pártok azonban legfeljebb arra hajlandók, hogy az albán ott váljon hivatalos nyelvvé, ahol a lakosság legalább 20 százaléka beszéli. Az albánok másik fontos követelése a rendőri erők összetételére vonatkozik.

Megtámadták a macedón belügyminisztert

Újabb feszültségekhez vezetett, hogy szerdán szélsőségesek rajtaütöttek a macedón belügyminiszter konvoján. A belügyminiszter - akit a kormány keményvonalas tagjaként tartanak számon - nem sérült meg, de hétfői nyilatkozatában az UCK által megszállt területek visszahódítására szólított fel. Egy másik incidensben négy kormánykatona sérült meg, amikor albán fegyveresek megtámadták állásukat Tetovo mellett.

Közben kétezer albán lakos visszatért a Szkopje melletti Aracsinovóba. Őket szlávok üldözték el házaikból a főváros környékén kitört albánellenes megmozdulásokban két héttel ezelőtt.