György
14 °C
24 °C

A macedón parlament a békére szavazott

2001.09.06. 17:56
Megszavazta az albánokkal kötött békemegállapodást a macedón parlament. A keretegyezmény elfogadása megnyitja az utat az alkotmánymódosítás részletese vitája, és a lázadók lefegyverzésének folytatása előtt. A NATO üdvözölte a szkopjei döntést.
A macedón parlament ötnapi vita után csütörtökön elfogadta az albánok lázadókkal kötött békemegállapodás kerettervét - közölték hírügynökségek. A 120 képviselő közül 91 támogatta és 19 ellenezte az alkotmánymódosítás elvét, ketten pedig tartózkodtak.

A nyugati közvetítéssel létrejött és augusztus 15-én aláírt megállapodás szélesebb önkormányzati és nyelvhasználati jogokat biztosít az ország lakosságának egyharmadát kitevő albánok számára, illetve növeli arányukat a rendőrségen belül.

Békefenntartók mennek Macedóniába?
Oroszország egyetért azzal, hogy Macedóniában szükség van a nemzetközi erők jelenlétének kiterjesztésére, közölte az Egyesült Államok balkáni különmegbízottja. James Pardew a BBC-nek elmondta, hogy a helyzet stabilizálása érdekében szükség van a küldetésre azután is, hogy a NATO-erők begyűjtik az albán lázadók által leadott fegyvereket. Az amerikai különmegbízott reményének adott hangot, hogy megfigyelők küldésével Oroszország is részt fog venni az akcióban. James Pardew mindezt azután közölte, hogy Moszkvában tárgyalt Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel. Tegnap az európai megbízott is felvetette, hogy szükség lehet egy 1500 fős békefenntartó erőre, amit európai országok biztosítanának.

Folytatódhat a fegyverbegyűjtés

A megegyezés parlamenti jóváhagyása megnyitja az utat a több mint 30 szükséges alkotmánymódosítás megvitatása előtt, és azt is lehetővé teszi, hogy a macedóniai NATO-kontingens folytassa az albán gerillahadsereg, az UCK fegyvereinek begyűjtését. A NATO eddig a leadandó 3300 fegyver csaknem felét begyűjtötte és megsemmisítette.

Nem lesz könnyű az alkotmánymódosítás

Elemzők szerint a mai döntés fontos volt, de a neheze - az egyes alkotmánymódosítások elfogadása - még hátravan. A kormányban is jelenlevő keményvonalas szláv politikusok - köztük maga a miniszterelnök és a belügyminiszter - ugyanis ellenzik az albánokkal között megállapodást. A macedóniai szláv lakosság nagy része a NATO-t az albánok szövetségesének tekinti, jelenlétüket pedig megalázónak tartja.

A NATO üdvözölte a döntést

A döntést történelminek nevezte a NATO főtitkára. Lord Robertson kijelentette, hogy most újra az albán lázadókon a sor, hogy folytassák fegyvereik leadását. Ezután az a feladat - idézte szavait az MTI -, hogy a kerettörvény megvalósításával Macedónia "elmozduljon a polgárháború pereméről, és meginduljon az európai integráció felé".