Emőke
-4 °C
9 °C

Hétfőn aláírják a macedón békemegállapodást

2001.08.08. 20:02
Macedóniában drámai körülmények közt, az utolsó pillanatban egyezségre jutottak a hetek óta tárgyaló albán és szláv pártok képviselői. A megállapodást várhatóan jövő hétfőn írják alá. A politikai párbeszédet végig fenyegette az erőszak: szerdán egy UCK-rajtaütésben tíz kormánykatona vesztette életét. A békemegállapodás végrehajtását NATO-csapatok felügyelik majd.
Elfogadták a macedóniai albán és szláv pártok az európai és amerikai közvetítők által előterjesztett javaslatokat szerdán, így a békemegállapodást várhatóan jövő hétfőn aláírják - jelentette nyugati diplomáciai forrásokra hivatkozva a BBC.

A megegyezés részleteiről egyelőre csak annyit tudni, hogy a macedón pártok beleegyeztek, hogy a lázadók amnesztiát kapjanak, leszámítva azokat, akik ellen a Hágai Nemzetközi Törvényszék is vádat emel. Az albánok nyelvhasználati jogairól már múlt héten megállapodás született.

Súlyos harcok voltak szerdán is

A tárgyalások kimenetele az utolsó pillanatig kétséges volt: az egyik macedón párt szerda délelőtt kivonult a megbeszélésekről, reggel pedig egy UCK-rajtaütésben tíz kormánykatona is életét vesztette a Tetovo és Szkopje közti autópályán. Lövöldözés volt az albán lázadók által ellenőrzött Tetovóban is, írja az AFP. Az incidenst követően albánellenes tüntetések voltak a fővárosban és másutt: az utcára vonuló szlávok felgyújtottak több albán boltot és egy mecsetet is.

A NATO felügyeli a megállapodás végrehajtását

A NATO korábban megígérte, hogy ha megszületik a megegyezés, 3500 katonát küld a térségbe az albán lázadók leszerelését ellenőrizendő. Egyelőre nem tudni, hogy Magyarország is küldene-e katonákat Macedóniába.

Az albán lázadók szélesebb nyelvhasználati, képviseleti és munkavállalási jogokat követeltek maguknak. A februárban kirobbant összecsapásokban több tucat ember meghalt, és csaknem százezren - többségükben albánok - menekültek el otthonukból, főként a szomszédos Koszovóba.