Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Macedóniában aláírták a békemegállapodást

2001.08.13. 17:45
Macedóniában az albán és a szláv pártok képviselői hétfőn aláírták a múlt héten elfogadott békemegállapodást. A fegyverek azonban elmúlt éjjel sem hallgattak el, így kétséges, hogy a felkelők és a macedón keményvonalasok betartják-e az egyezményt.
Az elmúlt hét kivételesen véres összecsapásai ellenére Macedóniában aláírták az albán és szláv pártok által elfogadott békemegállapodást. A szkopjei ceremónián jelen volt a macedón kormány tagjai mellett Lord Robertson NATO-főtitkár és Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.

A megállapodást még a szkopjei parlamentnek is ratifikálnia kell, erre 45 napjuk van a képviselőknek.

Szélesebb nyelvhasználati és képviseleti jogok az albánoknak

A múlt hét szerdáján elfogadott megállapodás értelmében a lakosság negyedét-harmadát kitevő albán kisebbség szélesebb nyelvhasználati és képviseleti jogokat kap. Nem egyértelmű azonban, hogy érvényes-e még a szkopjei kormány amnesztiaajánlata a felkelők számára. A megállapodást a lázadókkal kapcsolatban álló albán pártok képviselői, illetve a szláv pártok fogadták el, a tárgyalásokat európai és amerikai közvetítők bonyolították le. A felkelők gerillahadserege, az UCK nem képviseltette magát a tárgyalásokon.

Még nincs vége?

Az egyezmény sikeres aláírása ellenére korántsem egyértelmű, hogy végeszakad-e a harcoknak. A januárban kitört összecsapásoknak eddig körülbelül száz áldozata volt, közülük harminc a múlt héten halt meg, jelezve, hogy mindkét fél szélsőségesei megtesznek mindent a megállapodás megakadályozására. Az albán lázadók még mindig nagy területeket tartanak ellenőrzésük alatt, és a csaknem százezer albán menekült sem térhetett még haza. Vasárnap és hétfőre virradó éjjel is harcok voltak Szkopje külvárosában.

Az UCK lefegyverzése szintén problematikus. A NATO ugyan ígéretet tett egy 3500 fős kontingens küldésére, de tisztviselők hangsúlyozták, hogy a szövetség csak a politikai megállapodás maradéktalan betartása esetén hajlandó résztvenni a felkelők - önálló - lefegyverzésében. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy az UCK hajlandó-e leadni fegyvereit.