Béla
12 °C
27 °C

NATO-csapatok Macedóniában

2001.08.17. 19:15
Megérkeztek az első brit és cseh NATO-egységek Macedóniába. A kontingens feladata az albán lázadók fegyvereinek begyűjtése lesz. Úgy tűnik, erre a szélsőségesek mutatnak is hajlandóságot, annak ellenére, hogy a konfliktust lezáró békeszerződés hétfői aláírása óta megöltek egy rendőrt.
Pénteken brit és cseh csapatok érkeztek Macedóniában. Kiküldetésük annak a NATO-missziónak képezi részét, amelynek keretében begyűjtik a fegyvereket az albán kisebbség harcosaitól. A művelet most azt célozza, hogy tartós és ellenőrizhető tűzszünet jöjjön létre. Bob Stewart ezredes korábban már irányította brit katonák tevékenységét a boszniai konfliktus idején. Nyilatkozata szerint a Macedóniába érkező 400 fős csapatnak először is meg kell győződniük arról, hogy azok, akiknek fegyver van a kezén, valóban hajlandóak-e beszolgáltatni azokat. Olykor politikai vezetők úgy nyilatkoznak, hogy erre megvan a szándék, de a helyszínen lévők másként gondolják - fogalmazott a brit ezredes.

Egyelőre 41 brit és 120 cseh katona érkezett, további 400 brit fegyveres a hétvégén érkezik. Amerikai katonák nem vesznek részt közvetlenül a macedóniai albán lázadók fegyvereinek begyűjtésében, csak egészségügyi és logisztikai alakulatokkal képviselteti magát a NATO missziójában.

A lázadók feltételesen együttműködnek

Az albán lázadók egy vezetője korábban kijelentette, hogy együtt fognak működni a NATO-csapatokkal és leadják fegyvereiket. Hozzátette azonban, hogy amennyiben a békemegállapodás megvalósítása nem halad, úgy a megfelelő módon fogják "kezelni" a macedón kormánycsapatokat.

A macedóniai konfliktus lezárását célzó megállapodás hétfői aláírása óta megöltek egy rendőrt Tetovóban, és szórványos lövöldözések máshol is előfordultak. Megfigyelők szerint azonban a tűzszünet, bár nem valami stabil, kitart.