Auguszta
-4 °C
2 °C

Mehetnek a NATO-csapatok Macedóniába

2001.08.22. 18:55
Zöld utat kapott a macedóniai NATO-kontingens, így hat éven belül harmadik alkalommal indít az észak-atlanti szövetség békefenntartó sereget a Balkánra, miután az előzetesen Szkopjébe küldött brit és cseh katonák közölték: "tiszta a terep", és a NATO-nagykövetek tanácsában sem emelt senki vétót a misszió ellen. A felkelők és a kormány képviselői üdvözölték a döntést és ismét kijelentették: együttműködnek a harmincnapos NATO-misszióval.
Az Észak-atlanti Tanács szerdán felhatalmazta a NATO európai haderőinek főparancsnokát, hogy adja ki az utasítást a macedóniai albán felkelők fegyvereinek begyűjtését célzó műveletre - jelentette be szerdán Brüsszelben a NATO főtitkára. A tanács feltételesen már előző nap megadta a felhatalmazást Joseph Ralston tábornoknak, de a döntés véglegessé válásához arra is szükség volt, hogy az akkor megszabott határidőig - szerda délig - egyetlen tagország se jelentsen be ellenvetést.

Háromezer-ötszáz katona, egy hónap

A döntést követően Lord Robertson főtitkár közölte: Ralston tábornok azt reméli, hogy már "valamikor a jövő hét elején" megkezdődhet az Essential Harvest (Hatékony begyűjtés) fedőnevű művelet. A művelet feladata az albán lázadók által önkéntesen leadott fegyverek begyűjtése és megsemmisítése.

Kételyek
Oroszország kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy NATO-alakulatok vesznek részt Macedóniában az albán lázadók lefegyverzésében. A jelenlegi macedóniai helyzetben aligha fogják leadni önként fegyvereiket - olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében. "A NATO ily módon kétségtelenül nagy felelősséget vesz vállára a következményekért" - állapítja meg a közlemény.

Szintén kételyt vet a misszió sikerére, hogy a macedón belügyminisztérium adatai szerint a lázadóknak legalább 85 ezer fegyverük van, de hivatalosan csak kétezer leadásába egyeztek bele. Az adatok hitelességét azonban megkérdőjelezi, hogy a macedón kormányban közismerten a belügyminiszter volt az albánokkal szembeni kemény fellépés legfőbb szószólója.

A szövetség összesen mintegy 3500 fős kontingenst vezényel a helyszínre a feladat végrehajtására. Az alakulatok 400 fős előőrsének egységei már a múlt hét vége óta folyamatosan érkeznek Szkopjéba, hogy a macedón főváros melletti repülőtérnél berendezzék a művelet főhadiszállását. Az újabb alakulatokat huszonnégy órán belül behajózhatják. A misszió időtartama egy hónap, és londoni és brüsszeli tisztviselők többször is kizárták, hogy később esetleg meghosszabbítsák az időtartamot. Lord Robertson sem bocsátkozott találgatásokba ezt illetően, és közölte: bízik benne, hogy az idő elég lesz.

A felkelők és a kormány is együttműködést ígérnek

Macedóniában mind a felkelők, mind a kormány képviselői üdvözölték a döntést, és ismét jelezték, együttműködnek a NATO-kontingenssel. Mint ismeretes, Macedóniában a múlt hét elején írták alá a békemegállapodást, melynek értelmében a lakosság harmadát kitevő albánok szélesebb képviseleti és nyelvhasználati jogokhoz jutnak.

Helyszíni jelentések szerint a tűzszünet egyelőre kitart, bár előfordulnak elszigetelt összecsapások. Kedden ismeretlen tettesek felrobbantottak egy 14. századi ortodox templomot, de a muszlim felkelők tagadták, hogy ők állnának az akció mögött.