Benedek
-4 °C
5 °C

Macedónia: kudarc a béketárgyalásokon

2001.06.20. 17:38
Sikertelenül végződtek a tárgyalások a macedón kormány és az albán gerillák közt szerda délután. A macedón elnök szerint az albánok követelései irreálisak. A NATO kizárta, hogy politikai megegyezés nélkül csapatokat küldjön a balkáni országba.
Kudarccal végződtek a béketárgyalások Macedóniában az albánok képviselői és a szkopjei kormány közt, közölte szerda délután Borisz Trajkovszkij macedón elnök hírügynökségekkel. Az elnök az albánok vezetőit vádolta, akik szerinte fel akarják osztani Macedóniát két nép föderációjára. Ezt a szláv pártok nem fogadhatják el, mondta.

Trajkovszkij szerint az albánok egyre irreálisabb követelésekkel állnak elő. "Ezzel időt akarnak nyerni, hogy a gerillák megerősíthessék állásaikat az időlegesen elfoglalt területeken" - idézte az elnököt a BBC.

Az albánok nemzeti alapjogokat követelnek

A tárgyalásokat a macedón elnök kezdeményezte, és élvezte az Európai Unió és a NATO támogatását. A Trajkovszkij-terv értelmében a harcot feladó macedóniai albán gerillák amnesztiát kapnának. Az albán pártok képviselői azt követelték, hogy változtassák meg a macedón alkotmány preambulumát, amely az országot a macedón nemzet államaként definiálja. Az albánok, akik egyes becslések szerint a lakosság harmadát teszik ki, azt akarják, hogy őket is ismerjék el államalkotó nemzetként.

A NATO hajlandó volna csapatküldésre

A tárgyalások röviddel azután jutottak holtpontra, hogy NATO-képviselők közölték: hajlandóak rá, hogy egy 2500 fős kontingenst küldjenek a balkáni országba. A csapatok feladata az albán gerillák lefegyverzése volna, de csak akkor, ha politika egyezség születik a felek közt. "Megállapodás nélkül nem megyünk sehova" - mondta egy NATO-tisztviselő.

A csapatok küldéséhez egyébként nem volna szükség az ENSZ beleegyezésére, mert nem katonai akcióról van szó. A sereg, amelybe Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Görögország, Csehország, Hollandia, és Norvégia is felajánlott csapatokat, tíz napon belül készen állna a bevetésre. Az Egyesült Államok csak logisztikai támogatást biztosítana.