Mátyás
-6 °C
1 °C

Macedónia: újrakezdődnek a béketárgyalások

2001.06.25. 20:04
Az Európai Unió megfigyelőinek tekintetétől követve hétfőn délután megkezdték a kivonulást az albán lázadók Szkopje egy külvárosából. Közben az EU külügyminiszterei luxemburgi találkozójukon közölték a macedón vezetéssel, hogy ha nem tartják be a tűzszünetet, és nem kezdik újra a béketárgyalásokat, úgy nem számíthatnak további támogatásra.
Szkopje Aracinovo nevű külvárosából megkezdődött az albán lázadók kivonulása, mondta hétfőn délután egy NATO-szóvivő. A visszavonulást az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tisztviselői figyelik. Az albánok új állásai egyébként mindössze körülbelül két kilométerrel hátrább lesznek.

Az albán szélsőségesek hétfőn egyeztek bele a kivonulásba azzal a feltétellel, hogy a macedón kormánycsapatok nem veszik át az ellenőrzést feladott állásaik felett, és betartják a tűzszünetet. Ennek ellenére hétfőn még érkeztek jelentések ágyúzásról Szkopje mellől. Az Európai Unió által korábban letárgyalt tűzszünet pénteken egyszer már összeomlott, amikor a sikertelen tárgyalásokat követően kormányerők több ponton támadást indítottak a gerillák ellen. Vasárnap azonban - az EU nyomására - ismét fegyvernyugvásban állapodtak meg a felek.

Egyes jelentések szerint a hétvégi offenzíva, és néhány új vadászgép is hozzájárult a lázadók mai döntéséhez.

Ha nincs tűzszünet, nincs EU-támogatás

Közben az EU külügyminiszterei Luxemburgban közölték a macedón külügyminiszterrel, hogy országa nem számíthat több támogatásra, ha nem tartják be a tűzszünetet, és nem kezdik újra a béketárgyalásokat az albán pártokkal. "Nem akarjuk, hogy az EU pénzét bombákra és rakétákra költsék" - mondta Chris Patten, az Európai Bizottság külügyi biztosa.

A külügyminiszterek hétfői ülésén Francois Léotard volt francia védelmi miniszter személyében különmegbízottat is kineveztek a válság kezelésére. Léotard hamarosan Macedóniába utazik.

Újrakezdődnek a béketárgyalások

A béketárgyalásokat most hamarosan újrakezdik, jelentette be Luxemburgban a macedón külügyminiszter. A tárgyalások előző fordulója múlt szerdán eredmény nélkül ért véget, mert Borisz Trajkovszkij macedón elnök szerint az albán pártok követelései elfogadhatatlanok voltak, és mindössze arra szolgáltak, hogy a gerillák időt nyerjenek és beáshassák magukat állásaikba. A lázadók több ponton már a fővárost, és egyes főváros melletti települések víz- és energiaellátását fenyegették. Trajkovszkij szerint az albánok fel akarják darabolni az országot.

Az albánok azt követelik, hogy Macedónia alkotmányában nem csak a szlávokat, hanem őket is ismerjék el államalkotó nemzetként. Egyes felmérések szerint az albánok a lakosság harmadát alkotják. Emellett jobb munkalehetőségeket és igazságosabb reprezentációt akarnak a közhivatalokban.

A NATO egyébként már a múlt héten megígérte, hogy csapatokat küld az országba, de csak akkor, ha politikai megegyezés születik a felek közt.