Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Áttörés Macedóniában?

2001.07.05. 15:32
Miközben újabb tűzszünetben állapodtak meg a kormányerők és az albán gerillák Macedóniában, a pártok közti egyeztetésen is előrelépés született: egy francia szakértő által benyújtott alkotmányról tárgyalnak a felek, amely második hivatalos nyelvvé minősítené az albánt. Az egyetértés azonban még mindig alapvető kérdésekben hiányzik.
Újabb tűzszünetben állapodtak meg a kormányerők és az albán szélsőségesek csütörtökon Macedóniában - jelentették hírügynökségek. A szkopjei kormány a NATO-val írta alá a fegyvernyugvási egyezményt, és az észak-atlanti szövetség külön megállapodásban szintén tűzszünetben egyezett meg a lázadókkal. A tűzszünet csütörtök éjfélkor lép hatályba. Ez a sokadik alkalom az ellenségeskedések beszűntetésére. A lövöldözés azonban még tartott a megegyezés kihirdetésekor.

Lord Robertson NATO-főtitkár és Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője nyilatkozatban üdvözölték a megállapodást, de emlékeztettek, hogy az EU támogatására csak akkor számíthatnak a felek, ha teljes megegyezésre jutnak. A NATO a múlt héten jóváhagyta egy nemzetközi békeerő küldését Macedóniába, amely segítene lefegyerezni a gerillákat, de politikai megegyezés híján a kontingens mindeddig nem indult el.

Második hivatalos nyelv lenne az albán

A BBC értesülései szerint komoly előrelépést sikerült elérni az albán és szláv pártok közti tárgyalásokon. A felek jelenleg egy francia szakértő által előterjesztett alkotmányt vitatnak meg, amely második hivatalos nyelvvé minősítené az albán nyelvet. Az amerikai és európai nemzetközi közvetítők kedden kezdték meg újra a tárgyalásokat, de akkor áthághatatlan akadálynak bizonyultak a megegyezés előtt az albán kisebbség olyan követelései, mint például kulcsfontosságú kormányzati döntések megvétózásának a joga.

Egyes adatok szerint az albánok alkotják a balkáni ország lakosságának harmadát, úgy érzik azonban, hogy a macedón alkotmány alapvető jogoktól fosztja meg őket.