Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az irakiak férfiasságuk bizonyítására készülnek

2002.12.04. 15:29
Gondolkodás nélkül bevetik tömegpusztító fegyvereiket Husszein védelmében az irakiak - jelentette ki a diktátor egyik főtisztje. Irak egyébként nem számít az amerikaiakkal "kollaboráló" arab országok támogatására, Szíriában egyenesen csalódtak. A háborúban mindenesetre annak bizonyítására készülnek, hogy az irakiak "igazi férfiak".
Fotó: EPA
A vegyifergyverek bevetését sem tartja kizártnak az iraki diktatúra védelmében Husszein egyik katonai vezetője. "Az iraki rezsim megvédi becsületét és létét" - mondta el a neve elhallgatását kérő főtiszt az al-Kudsz al-Arabi című, Husszeint nyíltan támogató londoni arab napilapnak kedden.

Minden rendelkezésre álló vegyifegyverrel

"Amikor a rezsimet Al-Faunál támadták, vagy amikor Halabdzsánál az irániak majdnem áttörték a frontot, büszke népünk minden rendelkezésre álló vegyifegyvert bevetett" - idézte fel az Irak Irán elleni háborúját a főtiszt. "Ne várja hát senki, hogy ölbe tett kézzel tűrjünk bármilyen agressziót, melynek célja nem csupán leváltásunk, hanem elpusztításunk" - tette egyértelművé a nehezen félreérthető utalást.

Partizánháború

Az iraki védelmi taktikáról a kormányzó Baath-párt egyik vezetője is kifejtette nézeteit a lapban. A haditerv három részből áll: a Köztársasági Gárda alakulatai a városok, elsősorban Bagdad közelében ássák be magukat, hogy megakadályozzák az amerikai szárazföldi előretörést, valamint a lázadásokat. Ha ez kudarcot vall, a városokban az "elit elitje" várja majd az előretörő csapatokat, komoly utcai harcokra kényszerítve a támadót. A végső bukás esetén Husszein személyi testőrsége szervezné a belső ellenállást.

Fotó: EPA
Macsóvirtus

A pártvezető szerint nem ismétlődhet meg az iraki hadsereg 1991-es összeomlása, mert "Irak és hűséges fiai" megvédik "országuk becsületét". "Büszkék lehetnek majd ránk, bebizonyítjuk, hogy az irakiak igazi férfiak" - mondta. A diktatúra vezetése "nem veti bizalmát" az arab országokba és az arab tömegekbe, "csak magukra támaszkodnak". A pártvezért még a környező országok "kollaborációja" sem lepné meg. Különösen csalódott a Biztonsági Tanács-tag Szíriában. Az 1441. számú határozatot támogató országtól elutasítást, de a "legrosszabb esetben is legalább tartózkodást" vártak a határozat meghozatalakor.