Márk
13 °C
28 °C

Meciar a szlovákiai magyarokat támadja

2001.06.04. 17:29
Vladimír Meciar, az ellenzéki Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke a Tyden című tekintélyes prágai hetilap legújabb számában közölt interjújában élesen támadja a szlovákiai magyarokat, mert - mint a volt kormányfő állítja - a szlovákiai magyarok az általuk lakott területek Magyarországhoz csatolását latolgatják.
Meciar szerint Szlovákiában és Magyarországon 1918 óta jelen van a magyar irredentizmus, amelynek a tipikus képviselője Csáky Pál, a szlovák kormány jelenlegi miniszterelnök-helyettese.

A szlovák ellenzéki politikus úgy látja: a Mikulás Dzurinda vezette kormány javaslata az ország új közigazgatási egységekre való tagolására hibás, mert mesterséges, életképtelen régiók létrehozására irányul, s ráadásul engedélyezi a nemzetiségi arányok megváltoztatását.

Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy a szlovákiai magyarok az általuk lakott területeknek a szomszédos Magyarországhoz való csatolását mérlegelik, a volt miniszterelnök úgy vélte, ez az igyekezet Szlovákiában 1918 óta jelen van, amikor bizonyos politikai körök meg akarták változtatni a trianoni szerződést. "A mai napig is léteznek Szlovákiában és Magyarországon olyan csoportok, amelyek szintén így vélekednek. Ezen nézetek hordozói egyébként nyilván vannak tartva" - fogalmazott Meciar.

Csáky a 'főirredenta'

A neveket firtató kérdésre Meciar kijelentette: ennek az irredentizmusnak a tipikus képviselője például Csáky Pál, a jelenlegi szlovák kormány miniszterelnök-helyettese. De még sokan mások is.

A magyarok fele roma

Meciar megismételte egy, már korábban is hangoztatott tézisét, mely szerint a szlovákiai magyaroknak legalább a fele valójában roma. A szlovákiai roma vezetők azon fehívását kommentálva, hogy a romák vállalják saját nemzetiségüket, a HZDS vezére ez helyeselte. "Ezzel jelentősen megváltoznának Szlovákiában a nemzetiségi arányok. A kormányom általi becslések szerint a magukat magyar nemzetiségűeknek mondók felét a romák teszik ki. Így ők rossz helyzetbe jutnak: a pénz a magyar, nem pedig a roma kisebbség támogatására megy el".

Ugyanakkor a volt kormányfő beismerte: hiba volt, hogy pártja 1994-1998-ben a nacionalistákkal és a szélsőballal lépett koalícióra. "Ennek árát továbbra is fizetjük. A jövőre nézve ezért a Szlovák Nemzeti Párttal való koalíciót, mint a 2002-es választások utáni helyzet rendezésének egyik lehetőségét, kizártuk" - szögezte le a politikus. Elismerte azt is, hogy ez a szövetség nagy külpolitikai károkat okozott Szlovákiának.

Az ellenzéki politikus meg van győződve arról hogy az általa vezetett HZDS a jövő évi parlamenti választások után kormányzati pozícióba kerül. A választások után Meciar legszívesebben a Kereszténydemokrata Mozgalommal és a Demokratikus Baloldal Pártjával alakítana kormánykoalíciót.