Szilárda
0 °C
6 °C

Széfbotrány az orosz belügyminisztériumban

2006.08.07. 12:54
Operatív akciók leírásai voltak azokban a páncélszekrényekben, amelyeket valószínűleg véletlenül vitettek el egy fémhulladék-telepre. A minisztériumban hullanak a fejek.

Két, titkos dokumentumokat tartalmazó páncélszekrény tűnt az orosz belügyminisztériumból a felújítási munkálatok alatt, írta hétfői számában a Kommerszant című orosz lap. A lap értesülései szerint a dokumentumok a bűnügyi nyomozóosztály operatív akcióit tartalmazták. A minisztériumban - ahol már "hullanak a fejek" abban bíznak, hogy a dokumentumok nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

Rossz helyre tették

A minisztérum épületében még tavasszal kezdődtek felújítási munkálatok, és a bűnügyi nyomozóosztály irodáiból a folyosóra tették ki a páncélszekrényeket. Július közepén szükség lett volna bizonyos iratokra, de nem találták a széfet. Kezdetben abban bíztak, hogy a munkások az irodák kifestése után rossz helyre tették vissza a "mackókat" ám a nagy keresésben kiderült, hogy nem egy, hanem két páncélszekrény hiányzik.

Az ügyben indított vizsgálat derítette ki, hogy a munkások tévedésből a belső udvarra vitték át az útjukban lévő két páncélszekrényt, ahol a régi, leselejtezett páncélszekrények várakoztak sorsukra. A széfeket innen elszállították egy fémhulladékokat átvevő telepre, ahol azonban a minisztérium emberei semmilyen dokumentumot sem találtak. A tárcánál abban bíznak, hogy a páncélszekrények a dokumentumokkal együtt kerültek a kohóba.

Hulló fejek

A lap szerint már megkezdődtek a vizsgálatok, melynek eredményeképpen felmentették a hivatalából a minisztérium ingatlankezelési osztályának vezetésével ideiglenesen megbízott tábornokot, illetve több magasrangú tiszt kapott fegyelmit,és vesztette el a beosztását. Nem kizárt hogy távoznia kell a bűnügyi nyomozóosztályt vezető tábornoknak is. "Őt ugyan már tíz napja az észak-kaukázusi térségbe vezényelték szolgálati útra, de az osztályon uralkodó kuplerájért mégis ő a felelős" - fogalmazott a lap magát megnevezni nem kívánó belügyminisztériumi informátora.