Felakasztotta magát a japán agrárminiszter

2007.05.28. 09:57
A korrupciós ügyekbe keveredett Macuoka Tosikacu hétfőn Tokióban, képviselői rezidenciáján lett öngyilkos .

Meghalt Macuoka Tosikacu, Japán földművelésügyi, erdőgazdálkodási és halászati minisztere. A 62 éves, korrupciós ügyekbe kavarodott politikus hétfőn öngyilkosságot követett el, a tokiói képviselői rezidenciában lévő szobájában felakasztotta magát. Macuokát a titkára és egy rendőr találta meg, miután nem jelent meg a költségvetési bizottság találkozóján, írja a Japan Today. A politikust kritikus állapotban szállították kórházba, a szíve már nem vert, és egy órával később - helyi idő szerint délután kettőkor - már csak a halál beálltát tudták megállapítani nála.

Macuoka támadások kereszttüzében állt különféle zavaros pénzügyek miatt, az ellenzék többször is követelte a lemondását, a miniszterelnök azonban mindannyiszor kiállt mellette. Az egyik vád szerint Macuoka 2000-től 2005-ig több mint húszmillió jen (25 millió forint) költségtérítést igényelt és kapott, noha mindvégig az ingyenes hivatali lakásában lakott.


Macuoka Tosikacu

Macuoka két választási kampánybizottsága állítólag 13 millió jent (húszmillió forint) kapott egy építkezési vállalkozói csoporttól. E cégek később elnyertek több, egy kormányügynökség által kiírt pályázatot. A vádak szerint a politikus ezen kívül 8,5 millió jent (13 millió forint) kapott különféle cégektől egy útépítési projekt révén.

A miniszter alig két hónappal a felsőházi választások előtt lett öngyilkos. A felsőházi választások a szigetországban kulcsfontosságú teszt Abe Sindzo miniszterelnök kormánya számára. Tosikacu Az ügy tovább ronthatja a kormányfő esélyeit, akinek a legújabb közvélemény-kutatások tovább csökkent a népszerűsége. A választók különösen azt vetik az Abe-kormány szemére, hogy csődöt mondott a közhivatalnoki nyugdíjrendszerrel, de legalább ennyit nyomnak a latba a nem egész egy év alatt kirobbant korrupciós ügyek is, amelyek miatt a miniszterelnöknek már két közeli munkatársa kényszerült lemondani.

Macuoka kabinetfőnöke csupán annyit közölt, hogy helyére valószínűleg ügyvezető minisztert neveznek ki. Macuoka Tosikacu közhivatalnokként gyakorlatilag egész életét a mezőgazdasági minisztériumban töltötte. 2006. szeptemberében vette át a tárca irányítását. 1990 óta volt parlamenti képviselő.  • Tippek
  • Árfolyam