Valér
-2 °C
0 °C

Az osztrák köztársasági elnök 2003-ban bővítene

2000.11.15. 21:23
Mádl Ferenc államfő szerdán Bécsben megbeszélést folytatott Thomas Klestil osztrák köztársasági elnökkel. A találkozót követően a két államfő elmondta: a kétoldalú kapcsolatokban nincs nyitott kérdés, főleg az Európai Unióról és Magyarország csatlakozásának kérdéseiről, továbbá a Balkánról beszéltek. Mádl Ferenc Wolfgang Schüssel kancellárral és Heinz Fischerrel, a parlament elnökével is találkozott, s kifejezte mély részvétét a kitzsteinhorni gleccservasút szombati katasztrófája miatt.
Thomas Klestil kifejtette: Ausztria politikája a bővítés gyorsítására irányul, és Bécs örülne, ha erre sor kerülhetne 2002-2003-ban. Klestil tájékoztatott az EU reformjával kapcsolatos osztrák álláspontról, amely szerint Ausztria ragaszkodni kíván ahhoz, hogy minden tagállamot képviseljen biztos az EU Bizottságában, és bizonyos kérdésekben a vétójogot is fenn akarja tartani. Az osztrák államfő szólt arról az elképzelésről is, hogy Ausztria az EU-ban képviselt más országcsoportok mintájára a kelet-közép-európai tagjelöltekkel szándékozik érdekcsoportot létrehozni.

Mádl szerint nem kell tartani a magyar munkaerő ,,bezúdulásától"

Mádl Ferenc
Mádl Ferenc hozzátette: a felmerült kérdések megítélésében teljes az egyetértés, s Klestillel kölcsönösen tájékoztatták egymást a két ország belpolitikai és gazdasági helyzetéről. Az Ausztria részéről tervezett országcsoportot Mádl Ferenc régi, jól bevált gondolatnak nevezte. Magyarország EU-hoz való csatlakozása kapcsán emlékeztetett a napokban kiadott országjelentésre, s hangsúlyozta: Ausztria részéről valószínűleg túlzott az aggodalom, hogy a személyek szabad vándorlásának bevezetésével a magyar munkaerő elárasztja majd az országot.

A Die Presse Mádl Ferencről
Az elnök szerdai bécsi látogatása kapcsán a Die Presse "A közép-.európai együttműködést erősíteni" címmel közölt cikket. A szerző szerint a magyar államfő a hivatalában töltött száz nap után máris az ország legnépszerűbb politikusa.

"Mádl csendes jogtudós, akit külföldön eddig inkább csak szakmai körökben ismertek. Bécsi látogatása azt hivatott újra megmutatni, hogy Ausztria keleti szomszéda megbízható barát rossz időkben is" - írta a szerző. Hozzátette: Mádl az első államfő, aki az EU Ausztria elleni szankcióinak feloldását követően Bécsbe jön, amint Magyarország volt az első állam, amely nem csatlakozott a szankciókhoz és meghívta Magyarországra a külügyminisztert és a kancellárt. "A fő vonal, amelyet Mádl hivatalos megbeszélésein Bécsben képviselni szándékozik: a közép-európai együttműködés mind magyar, mind osztrák szempontból az eddiginél lényegesen nagyobb figyelmet érdemel" - írta a szerző Mádl Ferencet idézve.

Mádl Ferenc Wolfgang Schüssel kancellárral és Heinz Fischerrel, a parlament elnökével is találkozott, s kifejezte mély részvétét a kitzsteinhorni gleccservasút szombati katasztrófája miatt.

Az államfő - aki előzőleg Thomas Klestil szövetségi elnökkel tárgyalt - elmondta: partnerei kinyilvánították elismerésüket Magyarországnak az EU Ausztria elleni szankcióival kapcsolatban tanúsított barátságos elvi állásfoglalásáért és politikai gyakorlatáért, amely utóbb egyben helyesnek is bizonyult. Mindhárom partnere hangsúlyozta: Ausztriában Magyarországot tekintik a legesélyesebbnek az EU-hoz való csatlakozásra, s egyben Magyarország felvételét ítélik meg a legkedvezőbben.

Közép-európai együttműködés segítése

Mádl Ferenc megnyugtatónak nevezte, ahogy a politikai vezetők értékelik Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) burgenlandi szervezetének az EU-bővítésről szóló népszavazás kezdeményezésére indított aláírásgyűjtését, ugyanis a közelgő tartományi választások előtti kampány részének tekintik. Hangsúlyozták, hogy jogilag is problémás a kezdeményezés, mert tartományi szinten csak tartományi ügyekben lehet dönteni, ám Heinz Fischer még hozzátette: más népekről nem lehet döntést hozni népszavazással.

A közép-európai együttműködés erősítéséről is szó volt mind a három találkozón: ennek célját az osztrák fél a kis országok közös fellépésében látja, valamint abban, hogy az érintett országok európai volta erősödjék közép-európai voltuk által.

Mádl Ferenc mindhárom találkozóján hangsúlyozta: nincs ok attól tartani, hogy a személyek szabad vándorlásának bevezetésével a magyar munkaerő elárasztaná Ausztriát, s mint elmondta, ezt az osztrák vezetők is így látják, az esetleges kezdeti gondokat pedig néhány éves átmeneti rendezéssel látják megoldhatónak.

Felvetették a föld vásárlásához való jogot

Az osztrák fél viszont felvetette a föld vásárlásához való jogot, amelynek lehetőségét Magyarországon sokan támadják. Wilhelm Molterer mezőgazdasági miniszter szerint nem a tőke, hanem a határ menti gazdálkodók vásárolják a földeket Magyarországon - egyelőre zsebszerződésekkel -, de az ő törekvéseiket is jól körül lehet bástyázni jogi eszközökkel. Mádl Ferenc a munkaerő vándorlásával és a földek vásárlásával kapcsolatban elhangzottakból azt vonta le, hogy némelykor a politikai szinten zajló viták közben nem kapnak kellő figyelmet a gyakorlatban zajló tényleges folyamatok.

Az államfő hangsúlyozta: a megbeszéléseken minden esetben szó volt a balkáni helyzetről, amelyet hasonlóan ítéltek meg. Mindkét fél támogatni kívánja a jugoszláviai demokratizálódási folyamatot - mondta, s hozzátette: ő maga már kétszer beszélt Vojislav Kostunica államfővel, aki meghívására a hét végén Budapestre látogat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!