Auguszta
-3 °C
2 °C

Arcon rúgott iraki sebesült az amerikai katonák filmjén

2005.03.08. 13:18
Ramadi őrület címen terjesztették zárt körben Irakban készült, vágott, foglyok kínzását is bemutató filmjüket a floridai Nemzeti Gárda katonái. A felvételekről az amerikai Szabadságjogi Unió szerzett tudomást. A hadsereg úgy tudta, a film megsemmisült, a Palm Beach Post azonban szerzett egy példányt.

Filmre vették az iraki lázadók megrugdosását a floridai Nemzeti Gárda Irakban szolgáló alakulatában. A szunnita lázadók egyik erősségének számító Ramadiban szolgáló alakulat katonái vágott formában DVD-re írták a felvételeket, melyen sebesült lázadókat zaklatnak a katonák. A Ramadi őrület címen terjesztett felvételekről az amerikai Szabadságjogi Unió, az ACLU szerzett tudomást.

Az ACLU az információs szabadságról szóló törvény alapján kérte ki a Pentagon birtokában lévő fénykép- és filmfelvételeket az iraki kínzásokról. A hadsereg úgy tudta, hogy a Ramadi őrület összes példánya megsemmisült, a Palm Beach Post azonban a floridai Nemzeti Gárda egyik tagjától megszerezett egy példányt.

A lap birtokába került, és az internetes kiadásában meg is jelentetett felvételeken többek között látható, ahogy az amerikai katonák arcon rúgnak egy súlyosan sebesült irakit. "Már azt hittem, meghalt. Nem siettünk az orvosok kihívásával", kommentálta a rúgást az egyik katona.

Egy másik jelenetben a katonák egy halott iraki teherautósofőr kezét piszkálják, hogy úgy tűnjön, a férfi integet. Az esetet megelőző jelenetet nem rögzítették, a jelentés szerint a teherautósofőrt egy amerikai ellenőrzőpontnál állították meg, a kiszállásra kényszerített férfi azonban visszaugrott a kocsiba, és megpróbált elmenekülni. A katonák tüzet nyitottak rá, ekkor a kocsiba rejtett pokolgép is felrobbant.

A Reuters jelentése szerint a hadsereg vizsgálatot folytatott a felvételek ügyében, de nem állapított meg jogsértést. A katonák "nem megfelelően" viselkedtek, ám cselekedeteik "nem számítanak bűncselkménynek", vélekedett Jeremy Martin alezredes, a Pentagon szóvivője.

Martin szerint a katonák egyértelműen "hibás döntéseket hoztak, amiért az előjáróik biztosan megfedték őket". Az ACLU az esetet vizsgáló jogásza, Jameel Jaffer szerint tény, hogy a felvételek többségén csupán "nem megfelelő" viselkedés látható, egyes esetekben azonban felmerül a bűncselekmény gyanúja. "Nehéz megérteni, hogy senkit sem vontak felelősségre a történtekért. Semmi sem jogosít fel senkit arra, hogy egy sebesült hadifoglyot arcon rúgjon", mondta a Reutersnek.

A Reuters értesülései szerint a tavaly januárban készült felvételeket rögzítő, azóta az Egyesült Államokba visszatért alakulat egyik tagja ellen sem indult eljárás.