Bernadett
0 °C
4 °C

Pánik és halál a madridi terrortámadásról készült videofelvételen

2004.10.20. 16:19
Egy 2004. március 11én, 7 óra 38 perckor készült vidofelvételet mutatott be tegnap a spanyol televízió, amin emberek menekülnek az Atocha pályaudvar mozgólépcsői felé, miután hátuk mögött az egyik robbanószerkezet már felrobbant. Az aznapi madridi bombatámadásban százkilencvenegyen haltak meg
A spanyol televízió tegnap bemutatta a március tizenegyedikei merényletről készült videofelvételt - írja a BBC. A kamera azokat a pillanatokat rögzítette, amikor terroristák felrobbantották bombáikat a madridi pályaudvaron. Korábban már jelentek meg fotók a napilapokban a biztonsági kamera által rögzített képekről, de eddig nem adta ki a kezéből a rendőrség a teljes szalagot, ami a nyomozás egyik bizonyítékának számít.

A hangsáv nélküli felvétel a rajta szereplő idő szerint 2004. március 11. 7 óra 38 perckor készült. A madridi bombatámadásban százkilencvenegyen haltak meg, és több százan megsebesültek.

Robbanások sorozata

Klikk a képre! Fotók: EPA
A felvételeken emberek menekülnek az Atocha pályaudvar mozgólépcsői felé, miután hátuk mögött az egyik robbanószerkezet már felrobbant. A peront füst tölti be, majd narancsszínű robbanások sorozata tölti be a látómezőt, miközben a pánikba esett túlélők igyekeznek elérni a lépcsőkig.

A robbanások után a pályaudvari kamerák felvételein a mentés mozzanatai, a vonat összetekeredett roncsai és törmelékek között halottak, sebesültek, és túlélők után kutató mentőalakulatok láthatók több szemszögből. Jól megfigyelhető az is, hogy egy alkalommal mindenki ismét menekülőre fogja, mert attól tartanak, hogy újabb robbanás történik.

Áldott győzelem

Klikk a képre! Fotók: EPA
A felvételeket bemutató Telecinco tévécsatorna egy másik videot is leadott, amin az al-Kaidára hivatkozó maszkos iszlám terroristák magukra vállaják a felelősséget a merényletért. Ezt a szalagot a robbantás után három nappal, a választások idején találták meg az egyik legnagyobb madridi mecset közelében, egy szemeteskukában. A három fegyveres közül az egyik így beszél, utalva a 2001. szeptember 11-i merényletekre: "felelősséget vállalunk a madridi támadásért, két és fél évvel az áldott New York-i és washingtoni győzelem után".

A három fegyveres a hatóságok feltételezése szerint annak a terrorista sejtnek a vezetői, ami a támadást kitervelte, és akik április 3-án fölrobbantották magukat egy leganes-i lakásban, miután a rendőrök körülvették az épületet. A rendőrség egyébként több mint ötven embert vett őrizetbe az utóbbi hónapokban a robbantással kapcsolatban, és körülbelül húsz gyanúsított van előzetes letartóztatásban.

Kedden Jose Antonio Alonso, a spanyol belügyminiszter bejelentette, hogy a rendőrség felszámolt egy radikális iszlám csoportot, ami a gyanú szerint a madridi legelfelsőbb bíróság ellen tervezett bombamerényletet. Hét gyanúsítottat még hétfőn őrizetbe vettek, míg nyolcadik társukat kedden kapták el Pamplonában.