Emőke
-4 °C
9 °C

Este a spanyol király fogadja Gyurcsányt

2004.11.25. 16:58
A korlátozások lejárta után Spanyolország megkönnyíti a magyarok sapnyolországi munkavállalását, ígérte a Madridban tartózkodó magyar kormányfőnek José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc csütörtökön kezdett hivatalos látogatást az országban és mások mellett a spanyol királlyal is találkozik.
Gyurcsány Ferenc magyar és José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök csütörtöki madridi találkozóján a vendéglátó ígéretet tett arra, hogy a határozott idejű munkavállalási korlátozások lejárta után a magyarok számára megkönnyítik a munkavállalást. A magyar miniszterelnök a két oldalú találkozót követően elmondta, hogy az elmúlt hónapokban 1800 magyar kért tartózkodási engedélyt Spanyolországban, azonban csak töredékük folyamodott munkavállalási engedélyért is.

A legtöbb vendégmunkás lengyel és román

Spanyolországba főként Lengyelországból és Romániából érkeznek vendégmunkások. Becslések szerint 70-100 ezer között mozog a román vendégmunkások száma. Gyurcsány a megbeszélésen azt kérte vendéglátójától, hogy az újonnan csatlakozó EU-tagállamokra vonatkozó munkavállalási korlátozásról 2006-ban térjenek át a nemzeti elvű elbírálásra. Gurycsány Ferenc közölte, javaslatát a jelenlegi adatok ismeretében mind a spanyol kormányfő, mind a külügyminiszter pozitívan fogadta.

Az Európai Unió bővítése előtt Spanyolország egyike volt azon tagállamoknak, akik kiharcolták a szabad munkavállalás hét évig tartó átmeneti korlátozásának letőségét.

Terítéken az EU.költségvetés

Gyurcsány Ferenc és vendéglátója, José Luis Rodríguez Zapatero előbb négyszemközti megbeszélést tartott a Moncloa palota miniszterelnöki dolgozószobájában, majd a tárgyalásokat a küldöttségek bevonásával folytatták. A megbeszélések napirendjén elsősorban a 2006-2013 közötti időszak európai közös költségvetésének kérdései szerepeltek.

Gyurcsány aláírta a díszkönyvet

A magyar miniszterelnök csütörtökön kezdett kétnapos hivatalos látogatást Spanyolországban. Kíséretében van Somogyi Ferenc külügyminiszter és Baráth Etele, az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Hivatalos programjának kezdetén a spanyol szenátust kereste fel Gyurcsány Ferenc.

A magyar kormányfőt Javier Rojo, a spanyol felsőház elnöke a díszteremben köszöntötte és felkérte, hogy írja alá a szenátus díszkönyvét. Ezt követően a szenátus külügyi bizottságának tagjaival találkozott a magyar miniszterelnök.

Gyurcsány Ferencet csütörtök este fogadja I. János Károly spanyol király a Zarzuela palotában.