Boglárka
22 °C
35 °C

Angliában az ETA-t tartják a felelősnek

2004.03.13. 15:15
A totális diktatúra új formájának nevezte a nemzetközi terrorizmust szombaton a brit külügyminiszter, miközben brit sajtóértesülések szerint a titkosszolgálat az ETA-t gyanúsítja a madridi merényletek elkövetésével.

Jack Straw külügyminiszter a kormányzó brit Munkáspárt manchesteri tavaszi kongresszusán felszólalva azt mondta: a demokráciáknak már korábban is szembe kellett nézniük veszélyekkel, a 30-as és a 40-es években a totális diktatúra erőinek sikerült is évtizedekre legyőzniük a demokratikus erőket Európa jelentős részén.

Ma a terrorizmus jelenti a legsúlyosabb fenyegetést az alapvető szabadságjogokra. A terrorizmus az új totális diktatúra, amelynek szándékai és módszerei egyetlen célt szolgálnak: mindazoknak az elveknek és értékeknek a megsemmisítését, amelyet a demokráciák magukénak vallanak - mondta a brit külügyminiszter.

Tony Blair miniszterelnök a manchesteri Labour-konferencián azt mondta: a mostani nemzedéknek minden előzőtől eltérő természetű háborút kell megvívnia. Terrorizmus korábban is volt - ennek mind Spanyolország, mind Nagy-Britannia megfizette az árát -, most azonban olyan formája bukkant fel, amely nem ismer határokat - mondta a kormányfő.

A titkosszolgálatok az ETA-t gyanúsítják

A szombati brit lapok továbbra is a 200 emberéletet kioltó madridi merényletsorozat lehetséges tetteseinek kilétét találgatják. A Financial Times szerint Angel Acebes spanyol belügyminiszter brit kollégájával, David Blunkettel konzultálva arra a következtetésre jutott: hamisítvány az az elektronikus levél, amelyet állítólag az al-Kaida terrorhálózat egyik társult szervezete küldött egy londoni arab lapnak, magára vállalva a merénylet elkövetését.

A támadás estéjén az al-Kudsz al-Arabi című újság szerkesztősége bejelentette, hogy az al-Kaidához kötődő Abu Hafsz el-Maszri Brigádoktól kapott üzenetet, amely a merényletet "a keresztes szövetség egyik pillére elleni hadműveletnek" nevezte.

A szombati The Guardian szerint a szakértők fő gondja az, hogy a merénylet elkövetési módja nem azonosítható pontosan sem a spanyol kormány által elsődlegesen gyanúsított ETA baszk szeparatista csoport, sem az al-Kaida eddig megismert módszereivel.

Az európai titkosszolgálatok zöme mégis hajlik az ETA felelősségének feltételezésére. A baszk csoport ugyanis mindig gondosan ügyel arra, hogy emberei el tudjanak menekülni a merényletek helyszínéről - a jelek szerint ez történt Madridban is -, az al-Kaida azonban szinte minden esetben öngyilkos merénylőket alkalmaz, ilyenek jelenlétére viszont semmi sem utalt a spanyol vonatokon - írta szombaton a baloldali brit napilap.