Jenő
-3 °C
6 °C

40 ezer év börtön a madridi robbantóknak

2007.10.31. 15:35
Szerdán ítéletek hoztak a 2004-es madridi terrorista merénylet ügyében. Három elkövető fejenként 40 ezer év börtönbüntetést kapott. A 28 vádlottból hetet felmentettek, köztük azt a férfit, akit a támadás kitervelésével vádoltak.

Elrettentő ítéletet hozott a spanyol bíróság a 2004-es madridi merénylet három fő vádlottja ellen: fejenként negyvenezer év börtönbüntetést kaptak. A per négy hónapig tartott, és összesen 28-an ültek a pénteki ítélethirdetéskor a vádlottak padján. A per idején mindannyian ártatlannak mondták magukat.

A merényletet 2004 márciusában követték el. Egyszerre négy vonaton összesen tíz robbanószerrel és szögekkel teli hátizsák robbant fel Madridban. 191 ember halt meg és több mint 1800 megsebesült. Az áldozatok többsége ingázó volt, akik munkába siettek. Ennél véresebb merényletet nem követtek el az utóbbi évtizedekben Európában. A robbantásokat néhány nappal a spanyolországi választások elé időzítették. A robbantás megváltoztatta a közhangulatot és az addig nyerésre álló jobboldali kormány helyébe a baloldal léphetett. A jobboldal támogatta az iraki háborút és több ezer spanyol katonát küldtek Irakba. Az új kormány fél év alatt hazarendelte a csapatokat. Az akkori néppárti kormány bukásához az is hozzájárult, hogy először az ETA baszk terrorszervezetet vádolták a támadással, hamarosan azonban kiderült, hogy iszlám szélsőségesek álltak a háttérben.

A most lezárult perben a vádlottak többsége marokkói származású volt, a 28 vádlottból 19-en arabok és 9-en spanyolok voltak. A 40 ezer évet kapott vádlottak közül Dzsamal Zougam egyike volt a bombák elhelyezőinek. Ő is marokkói, ahogy Otman El- Gnaui is, akit a spanyol José Emilio Suarez Trashorras-szal együtt a bombák készítéséért és szállításáért ítéltek több tízezer évre.

Az egyiptomi Rabei Oszman Szajed Ahmedet viszont felmentették, őt a merénylet kitervelésével vádolták. Rajta kívül még hat vádlott távozhatott szabadlábon a bíróságról. A merénylet hét fő gyanúsítottja még 2004-ben öngyilkos lett, amikor a rendőrség rajtaütött szállásukon.

A spanyol miniszterelnök így üdvözölte a bíróság döntését: "a bírák ma igazságot szolgáltattak. Nekünk most az a feladatunk, hogy a jövőbe tekintsünk, és erősítsük az együttélést".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?