Orsolya
10 °C
21 °C

Martonyi: elég tortát mindenkinek

2002.03.30. 16:05
A profil című bécsi politikai hetilap szombaton Martonyi János külügyminiszterrel készült interjút közölt "Torta mindenkinek" címmel Otmar Labodynsky tollából. Az interjúban Martonyi cáfolta, hogy olyan pártok működnének hazánkban, melyek nem fogadják el a trianoni szerződést.
Magyarország többször leszögezte, hogy a Benes-dekrétumok kérdését nem veti fel a Szlovákiához, illetve Csehországhoz fűződő kétoldalú kapcsolatokban: ha ezek a dekrétumok nem egyeztethetők össze az EU elveivel, a csehek és a szlovákok dolga ennek megoldása - szögezte le Martonyi arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon jogosak-e az EU aggályai, amelyek szerint a bővítéssel történelmi problémákat visznek be az Unióba.

Martonyi úgy vélte, Orbán Viktor kormányfő sem bírálta ennél egyértelműbben a dekrétumokat az Európai Parlamentben: Orbán Viktor a kiváló cseh-magyar kapcsolatokra tekintettel azt mondta, ezt a kérdést Magyarország nem veti fel a kétoldalú kapcsolatokban. A Benes-dekrétumok a XX. század ügye, és jobb lenne nem átvinni a XXI. századba - mondta a miniszter.

Ha konfliktus adódik az EU-jog alkalmazandó

Egy kérdésre, amely szerint az EU-ban is bírálat érte a kedvezménytörvényt, mert a nemzetközi jog szerint arra az országra tartozik a kisebbségvédelem, amelynek területén a kisebbség él, Martonyi így válaszolt: Ez teljesen más kérdés. A külföldön élő magyarok kedvezményezéséről van szó, s a törvényben szerepel az a paragrafus is, amelynek értelmében - ha a a jogszabályból konfliktus adódik -, az EU-jog alkalmazandó.

Egy kiegészítő kérdésre a miniszter hozzátette: Ausztriában Burgenlandban él mintegy ötezer őshonos magyar, az országban élő többi, mintegy 50 ezer magyar mind emigráns, s rájuk a törvény nem vonatkozik. Ami pedig Szlovákiát illeti, amellyel mindeddig nincs megállapodás a törvényről, a miniszter leszögezte: minden szomszédos állammal létrejött a megállapodás, kivéve Szlovákiát, s nagyon reméli, hogy végül Pozsonnyal is sikerül megegyezésre jutni.

Trianonról lehet vitatkozni, a határokról nem

Az újságíró felvetette, hogy Magyarországon egyes pártok kétségbe vonják az 1920-as trianoni békeszerződést, ám erre Martonyi azt válaszolta: "Nem, ilyen pártok nincsenek". Erre Labodynsky felhozta, hogy a választási harcban ilyesmit lehet hallani Csurka Istvántól, a MIÉP elnökétől, s a külügyminiszter kifejtette: Trianonról lehet vitatkozni, de területi követelésekről semmiképpen sem. A kedvezménytörvényben csak emberekről, s nem területekről van szó.

A XIX. és XX. században uralkodó területi koncepció a múlté. Globalizált világunkban személyekről beszélünk. Még mindig akadnak emberek Magyarországon kívül, akik magyarnak érzik magukat, s 3-4 millióan vannak. És ők magyarok is akarnak maradni - erről van szó, nem területekről. Végül az újságíró felidézte, hogy az EU bővítésének költségeiről Martonyi azt mondta: ha az ember vendégeket hív, akkora tortát kell sütnie, hogy az mindenkinek elég legyen. A miniszter megerősítette: a tortának mindenkinek elegendőnek kell lennie.