Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Radioaktív hulladék buktatta le a maffiát

2007.10.09. 21:13
Egy szivárogtatón keresztül került az olasz hatóságok látókörébe a Ndrangheta klán újabb tevékenysége. A maffiózók a nyolcvanas évek óta szállítanak Szomáliába radioaktív hulladékot több európai országból. Az európai kokainpiac egyik legfontosabb importőre az utóbbi időben plutónium előállítását is tervbe vette, vevőik külföldi kormányok lettek volna.

Az olasz hatóságok azzal vádolnak egy maffiaklánt, hogy radioaktív hulladékot szállítottak Szomáliába, és megpróbáltak plutóniumot előállítani, írja a Guardian. A Ndrangheta maffia augusztusban vált közismertté, mikor véres bosszút álltak és meggyilkoltak hat embert Németországban.

Két maffiózó, nyolc állami alkalmazott

A calabriai maffiaklán két tagja és az Olasz Állami Energiakutató Ügynökség, az Enea nyolc volt munkatársa ellen indult nyomozás. A nyolc volt energiaügyi munkatársat azzal gyanúsítják, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években fizettek a maffiózóknak a radioaktív szemét elszállításáért. Azokban az években az ügynökség központja a dél-olasz Basilicata tartomány Rotondella városában volt, ahol ma speciális és veszélyes hulladékot kezelnek, a maghasadás és magfúziós technológiák kutatását más székhelyeken végzik.

Az Enea egyik neve elhallgatását kérő munkatársa cáfolta a vádakat. „Az Enea mindig a szabályok szerint, szigorú nemzeti és nemzetközi felügyelet alatt dolgozott” – nyilatkozta a lapnak.

A Ndrangheta klán a gyanú szerint emberrabló bandaként vált Európa legfontosabb kokainimportőrévé, amihez nagyban hozzájárultak a kolumbiai kartelekkel ápolt remek kapcsolatai. A radioaktív hulladékból és kábítószer-kereskedelemből a klán évi 25 milliárd fontot (majdnem 9000 milliárd forint) keresett. A nyomozás azután kezdődött, hogy részletek szivárogtak ki a Ndranghetákról az állítólagos radioaktív hulladék szállítása kapcsán.

Elásták a sugárzó hulladékot

A szivárogtató szerint az Enea egyik menedzsere fizetett a klánnak azért, hogy 600 tartálynyi Olaszországból, Svájcból, Franciaországból, Németországból és az Egyesült Államokból származó mérgező és radioaktív anyagot szállítsanak Szomáliába. A Livornóban horgonyozó, szállítást végző hajóra azonban csak 500 tartály fért, így százat Olaszországban kellett hagyni, ezeket valahol a dél-olaszországi Basilicata tartományban áshatták el.

A klán semmiképpen nem tűntethette el a tartályokat Calabriában, mert túlságosan szeretik a saját vidéküket, és azért sem, mert az emberrablások áldozatai miatt kevés, még szabadon lévő rejtekhelyet találnának a környező barlangokban.

A Szomáliába érkezett szállítmányokat még a kilencvenes években is elásták, amit úgy tehettek meg, hogy lefizették a helyi politikusokat. A lakosság addigra azonban kifigyelte a szemétszállító hajók számának drasztikus növekedését. Ugyan a plutónium gyártásáról a szivárogtató nem tett említést, az olasz Il Giornale újság szerint azonban a radioaktív anyagot a Ndrangheták külföldi kormányoknak tervezték eladni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?