Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Maffiaháború tombol Nápolyban

2006.11.03. 14:21
Az olasz kormány július végén 24 ezer elítélt számára hirdetett amnesztiát, hogy enyhítse a börtönök zsúfoltságát. Az azóta eltelt hónapokban megsokszorozódott a bűncselekmények száma, elsősorban a gyilkosságoké, a maffiózók közti leszámolások gócpontja Nápoly és környéke, ahol napi rendszerességgel történnek leszámolások a nyílt utcán.

Óriási felháborodással szembesült Olaszország középbalos kormánya, miután az utóbbi hetekben Nápoly egyes részei csatatérré változtak, a maffia rivális klánjai között ugyanis véres harcok folynak a terep újrafelosztásáért, egészen pontosan a drogpiac uralásáért, írja a Guardian.

Július végén, nem sokkal beiktatása után, Romano Prodi kormánya úgy döntött, amnesztiát hirdet, hogy enyhítse az olasz börtönök túlzsúfoltságát. Így augusztusban a legfrissebb adatok szerint 24 ezer fegyenc szabadult ki a börtönökből a vártnál korábban, sokan a kiszabadult rabok közül most szeretnék rendezni régebbi számláikat.

A kormányt bírálják

A közvélemény-kutatások szerint az amnesztia egyike a kormány legnépszerűtlenebb intézkedéseinek. A különböző bandák közti legkomolyabb viszály a Nápolyt is magában foglaló Campania tartományban dúl, csak ezen a környéken 2700 elítélt nyerte vissza szabadságát. A gengszterek visszatértével a dél-olasz városban felborult a bandák közti egyensúly, az elmúlt 10 nap alatt összesen 12 embert öltek meg, számos gyilkosságot zsúfolt utcákon követtek el.

Romano Prodi miniszterelnök a válság enyhítésére Nápolyba látogatott, és mérlegelte a hadsereg bevetését. A katonai megoldás ötletét végül elvetette, azonban úgy döntött, a rendőrség létszámának növelése sokkal hatékonyabb eszköz a válság kezelésére. Giuliano Amato belügyminiszter korábban ígéretet is tett arra, hogy 1000 rendőr csatlakozik a nápolyi rendőrséghez.

Gyilkosok és áldozatok

A hatóságok információi szerint a kiszabadult rabok közül kilencen biztosan érintettek az elmúlt két hónapban Nápoly körül elkövetett gyilkosságokban, a feltételezések szerint volt, hogy ők követték el a gyilkosságokat, de előfordult olyan is, hogy ők lettek az áldozatok. Az egyik áldozatnak például azért kellett lakolnia, mert megpróbált kiválni a hírhedt Camorra maffia soraiból. A maffiózók karrierjük kezdetén hűségesküt tesznek, ami csak halál esetén veszti érvényét. A legutóbbi négy haláleset körülményei például egyértelműen Camorra módszereire utaltak.

A La Republica című olasz lap idézte Franco Robertit, aki a Camorra-ellenes részleget vezeti a nápolyi ügyészségen, véleménye szerint az elmúlt három hónapban történt bűncselekmények mindegyikében szerepe volt az augusztusi amnesztiának. Prodi ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy „nincsen statisztikai és másféle kapcsolat sem az amnesztia és a bűncselekmények között”. Véleményével még saját támogatóit sem tudta meggyőzni.