Gerzson
-3 °C
3 °C

Amerika biztonságát fenyegeti a szervezett bűnözés

2008.05.14. 22:01
Oroszok, albánok, ázsiaiak és olaszok olyan sikeres bűnszervezeteket működtetnek, amelyek már az amerikai gazdaságot is veszélyeztethetik. A maffiák ugyanis már nem csak a klasszikus drogbizniszben és prostitúcióban utaznak, de a nyersanyag- és energiapiacra is beszivárogtak, így országos akcióval próbálják visszaszorítani őket.

21-ik századinak nevezett hadjáratot indít az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma az összes szövetségi bűnüldöző szervvel együtt a szervezett bűnözés ellen, jelentette be a miniszter, Michael Mukasey megfogalmazás szerint a szervezett bűnözés immár az Egyesült Államok nemzetbiztonságát és stabilitását veszélyezteti.

Hírek szerint több száz FBI-ügynököt vetnek be csak New Yorkban. Az amerikai hatóságok szerint a metropoliszban robbanásszerű növekedés tapasztalható a bűnszervezetek befolyásában. Hármat emel ki ezek közül az igazságügy minisztérium: az oroszt, az albánt és az úgynevezett ázsiait. A hatóságok veszélyességben ezek mögé sorolják az olasz gyökerű amerikai maffiát, amelynek fő bevételi forrásai a kábitószer, a prostitució és a szerencsejáték.

Az amerikai igazságügyi miniszter szerint a szervezett alvilági csoportok beszivárogtak a globális nyersanyag- és energiapiacokra, ezért képesek megingatni az amerikai gazdaság egyes ágazatait, és számos jel arra utal, hogy összeálltak a terroristákkal is.

Mukasey szerint Viktor But tipikus példa. A halál-kufárnak nevezett orosz fegyverkereskedőt az év elején fogták el Thaiföldön, majd márciusban vádat emeltek ellene az Egyesült Államokban, mert rakétákat és rakétavetőket szállított a Washington által terrorista-szervezetként számon tartott kolumbiai szélsőbaloldali gerillaszervezetnek, a FARC-nak.