Szilárda
0 °C
6 °C

Karácsonyi magyarverések Szerbiában

2005.12.27. 17:22
Újabb magyarellenes támadások történetek Szerbiában. A szerbiai adventista egyház drámai hangú felszólításában követelte a közjogi méltóságoktól és a kormány illetékes minisztereitől, hogy védjék meg papjait és hívőit az erőszaktól.

Vallási és nemzeti gyűlöletkeltés miatt őrizetbe vettek egy szerb fiatalt, aki többedmagával karácsonykor bántalmazott két, nála idősebb magyar férfit. A nagybecskereki rendőrség keddi tájékoztatója szerint egy 18 és egy 22 éves szerb fiatal decembert 24-én kora hajnalban az udvarnoki (Banatski Dvori) pravoszláv templom mellett támadta meg és könnyebb testi sérüléseket okozott egy 28 és egy 41 éves magyar férfinak.

A fiatalabbik támadó arra kényszerítette őket, kiabálják azt, hogy "szerb vagyok", és szerbül mondják el a miatyánkot. Az illetőt vallási és nemzeti gyűlöletkeltés gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték, társa ellen szabálysértési eljárást indítottak.

Erőszak a szerb zenéért

Legutóbb, december 6-án egy temerini kávézóban történt magyarellenes incidens, az egyik támadó ellen ugyancsak nemzeti, faji és vallási türelmetlenség szítása címén tett bűnvádi feljelentést a rendőrség. Az újvidéki Magyar Szó című napilap kedden is hírt adott egy incidensről, amely ugyancsak karácsonykor történt Tordán: szerb fiatalok randalíroztak egy diszkóban, az angol és magyar zeneszámok helyett szerb nótákat követeltek, majd székekre állva azt skandálták, hogy "Ez itt Szerbia".

A szerbiai adventista egyház kedden drámai hangú felszólításában követelte a szerbiai közjogi méltóságoktól és a kormány illetékes minisztereitől, hogy védjék meg papjait és hívőit az erőszaktól, és szavatolják számukra a békés és biztonságos életet. Az egyházi elöljárók emlékeztettek arra, hogy több ízben tájékoztatták a hatóságokat a hívőket és az egyházi szolgálókat ért incidensekről, de a helyzet semmit sem javult, sőt lassan elviselhetetlenné válik.

Az adventisták elleni legsúlyosabb támadás tavaly májusban történt, amikor az újvidéki adventista templomban istentisztelet közben vertek meg két lelkészt (egyikük magyar volt). A keddi felhívásra az adott okot, hogy szentestén ismeretlenek betörtek a bácspalánki adventista templomba.