Auguszta
-4 °C
2 °C

Egyesült Államok: mindent a beutazókról

2004.01.13. 06:53
Az amerikai kormányzat személyes adatok alapján megpróbálja osztályozni az Egyesült Államokba repülőgéppel utazó valamennyi személyt, hogy kiszűrje a légi közlekedés biztonságát esetleg veszélyeztető utasokat.
Mark Hatfield, az amerikai Közlekedésbiztonsági Igazgatóság (TSA) szóvivője hétfőn megerősítette, hogy a tervek szerint a repülőjegy lefoglalásakor kérni fogják az utazni szándékozó nevét, lakcímét, telefonszámát, születési időpontját és utazási célállomását. E személyes adatokat összevetik a bűnügyi nyilvántartási adatokkal és a hírszerzési értesülésekkel - a körözött bűnözők és a feltételezett terroristák nevét tartalmazó listákkal -, majd a három kategória valamelyikébe besorolják az utast.

A zöld kategóriás utasok rutinellenőrzésre, a sárgák pedig szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak a határon. A piros kategóriába eső utasok fel sem szállhatnak az Egyesült Államokba induló járatra, őket a rendfenntartó erők képviselői, pontosabban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei fogják várni - közölte Hatfield.

Ha valaki valamilyen hiba vagy félreértés folytán kerül a piros kategóriába, lehetőséget kap ártatlanságának tisztázására. Addig azonban nem utazhat az Egyesült Államokba, és hiba esetén sem kapja vissza a repülőjegy árát az amerikai hatóságoktól.

A légi utasok előzetes számítógépes szűrésének rendszerét (CAAPS II) az amerikai kongresszus döntése alapján dolgozták ki, és a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes merényletek után kidolgozott, illetve tervezett biztonsági intézkedések keretébe illeszkedik. A TSA szeretné a rendszert kiterjeszteni a belföldi járatokra is, erről tárgyalások folynak az amerikai légitársaságokkal.

Magánéleti aggodalmak

A magánélet sérthetetlenségét védő emberjogi szervezetek aggodalmaira reagálva Hatfield leszögezte, hogy a személyazonosság ellenőrzését célzó CAAPS II rendszert addig nem vezetik be, amíg a magánélet tiszteletben tartását biztosító rendszabályokat fel nem állítják. A CAAPS II rendszert a következő két hónapban kezdik el tesztelni egy vagy néhány amerikai repülőtéren, a próbaüzem a nyárig tart majd.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta számos biztonsági intézkedést hoztak, egyebek között megerősítették a pilótafülkék ajtaját, pilóták százai viselnek fegyvert, valamint növelték az utasok közé elvegyülő civil ruhás biztonságiak számát az Egyesült Államokban.