Piroska
-1 °C
5 °C

Két magyar sérült Londonban

2005.07.08. 19:17
"Szerencsém volt, mert pont oda akartam szállni, ahol a bomba volt, de aztán mégis másik kocsihoz mentem" - mondta az egyik magyar sérült, aki ott volt az első bomba robbanásánál a Liverpool Street-i állomáson, de kisebb sebesülésekkel és sokkal megúszta a detonációt. A londoni magyar nagykövetség pénteken megtalált egy másik magyar állampolgárt is, aki a londoni merényletektől legsúlyosabban érintett metrószakaszon sérült meg. A gyermekfelvigyázóként három éve Nagy-Britanniában dolgozó magyar lány a karját törte.

Két magyar nő is megsérült könnyebben a londoni merényletekben, de egyik sem szorult tartós kórházi ápolásra. Egyikük, Melinda az Indexnek elmondta: ő is ott volt azon a szerelvényen, amin a Liverpool Street-i állomáson az első bomba robbant, pár méterre a robbanószerkezettől. "Szerencsém volt, mert pont oda akartam szállni, ahol a bomba volt, de aztán mégis másik kocsihoz mentem" - mondta. A detonációt itt egy üvegfal és a többi utas felfogta, így bár sokkot kapott, de apróbb sérülésekkel megúszta a robbanást. "Negyven perc volt, mire kiértünk az állomásról, egy örökkévalóságnak tűnt, azt hittük, sose jönnek értünk" - mondta Melinda, hozzátéve, hogy a könnyebb sérülteket busszal szállították kórházba kivizsgálásra és ellátásra.

A londoni magyar nagykövetség pénteken megtalált egy másik magyar állampolgárt, aki a londoni merényletektől legsúlyosabban érintett metrószakaszon sérült meg. A Scotland Yard főparancsnoka péntek este felfedte, hogy a támadások során felrobbantott autóbuszon tizenhárman haltak meg, és még mindig vannak holttestek a metróalagútban. A londoni magyar nagykövetség péntek délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az otthoni hozzátartozók keresése alapján, az általuk megadott elérhetőségen találták meg a magyar sérültet.

Karját törte

Szombati Béla nagykövet elmondta: a fiatal nő - aki a nyilvánosság számára nem akarja felfedni kilétét - a King's Cross és a Russell Square állomás között felrobbantott szerelvényen utazott. A hivatalos brit rendőrségi tájékoztatás szerint ezen a vonaton haltak meg a legtöbben - az eddig ismert adatok alapján huszonegyen -, de Sir Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ebben a szerelvényben aznap még mindig voltak holttestek. Szombati Béla nagykövet az MTI-nek elmondta, hogy a gyermekfelvigyázóként három éve Nagy-Britanniában dolgozó magyar lány - aki nem abban a kocsiban utazott, amelyben a robbanás történt - a karját törte.

A sérült elmondásából nem derült ki egyértelműen, hogy volt-e kórházban, de a magyar diplomata azt valószínűsítette, hogy ha volt is, nem tartották ott, mert akkor a brit hatóságok értesítették volna a nagykövetséget. Szombati Béla közölte: a brit szervek továbbra sem tájékoztatták a képviseletet olyan magyar állampolgárról, aki életét vesztette volna a merényletekben, vagy tartós kórházi ápolást igénylő sérülést szenvedett volna.

Semmit sem lehet kizárni

Sir Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka péntek este tartott londoni sajtótájékoztatóján azt mondta: addig 49 volt a bizonyosan meghaltak száma, közülük tizenhárman a British Museum közelében felrobbantott 30-as autóbuszon haltak meg. Sir Ian szerint a buszról péntekre az összes holttestet eltávolították, de a legsúlyosabb érintett metrószakaszon, a Russell Square és a King's Cross állomás között felrobbantott szerelvényen még mindig ismeretlen számú áldozat volt. A főparancsnok szerint a robbanás miatt veszélyessé, ezért nehezen megközelíthetővé vált a kérdéses alagútszakasz. Hozzátette: eddig több külföldi ország állampolgárait azonosították az áldozatok között. Blair Ausztráliát, Lengyelországot, Kínát, Portugáliát és Sierra Leonét említette név szerint.

Sir Ian Blair pénteken, egy korábbi sajtótájékoztatón azt mondta: bizonyos, hogy ötven felett lesz a merényletsorozat halálos áldozatainak száma, de "valószínűleg nem éri el a százat". Ezen a sajtótájékoztatón Sir Ian kijelentette: "egyáltalán semmiféle jel" nem utal arra, hogy a buszon - ahogy az a pénteki brit sajtó értesüléseiben szerepel - öngyilkos merénylő robbantotta volna fel magát, jóllehet "semmit nem lehet kizárni".

A Sun öngyilkos merénylőről tud

A pénteki The Sun ugyanakkor szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a London belvárosában felrobbantott buszon "Nagy-Britannia első öngyilkos merénylője" okozta a detonációt. A legnagyobb brit tömeglap szerint több túlélő is arról számolt be, hogy észrevettek egy utast, aki felszállása után, a busz felső szintjén leült, igen idegesen "babrált" a nála lévő csomaggal, "aztán felrobbant". A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője azonban a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: a buszon működésbe lépett robbanóanyag - csakúgy, mint a három metrószerelvényen - valószínűleg a jármű ülésén vagy padlóján volt. Andy Hayman szerint mindegyik pokolgépben hozzávetőleg 4,5 kilogrammnyi robbanószer lehetett, ami "könnyen elfér egy hátizsákban".

A tavalyi madridi vonatrobbantáshoz hasonlította a brit belügyminiszter a londoni merényletsorozatot, elismerte ugyanakkor, hogy a titkosszolgálatok nem értesültek a készülő merényletről. Charles Clarke a BBC rádiónak adott interjúban nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni arról, hogy iszlám terroristák vagy mások állhattak-e a merénylet mögött, de azt mondta: az eddigi jelek alapján a támadás "nem különbözik nagyon" a tavaly márciusban, több madridi elővárosi vonaton elkövetett robbantássorozattól. Clarke közölte, hogy a készülő londoni merényletről a biztonsági szolgálatoknak semmilyen előzetes értesülésük nem volt.

Az MTI-nek nyilatkozó egyik vezető londoni biztonsági szakértő ugyanakkor azt mondta: nem lenne méltányos azt a gyors következtetést levonni, hogy a brit elhárítás súlyos kudarca miatt történhetett meg az előző napi terrortámadás. Paul Cornish professzor, a Királyi Külügyi Intézet (RIIA) biztonságpolitikai kutatási programjának igazgatója pénteken kijelentette: a titkosszolgálatok az elmúlt két-három évben számos, London és egyéb brit célpontok ellen irányuló merénylettervet akadályoztak meg, számos merénylőjelöltet fogtak el. Ugyanakkor maguk a titkosszolgálatok adtak ki rendszeres figyelmeztetéseket arról, hogy egy ilyen jellegű támadás előbb-utóbb be fog következni, tette hozzá.