Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Huszonöt magyarról még mindig nincs hír

2001.09.24. 12:02
A konzuli szolgálatnál eddig 148 magyarról érdeklődtek a szeptember 11-ei terrortámadások óta. Eddig 123 emberről sikerült megnyugtató információkat szerezni, azonban 25 magyar hollétéről még mindig nem tudni semmit.
Továbbra sem érkezett olyan érdeklődés, amelyből arra lehetne következtetni, hogy magyar állampolgár tűnt volna el vagy esett volna áldozatul a szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásoknak - közölte a külügyi szóvivő hétfőn. Horváth Gábor elmondta: hétfőn reggelig 148-an kérték a konzuli szolgálat segítségét az Egyesült Államokban élő vagy ideiglenesen ott tartózkodó hozzátartozójukkal, ismerősükkel történő kapcsolatfelvétel érdekében. Eddig 123 esetben sikerült megnyugtató visszajelzést adni az érdeklődőknek.

Az amerikai hatóságoktól továbbra sem érkezett arra vonatkozó tájékoztatás, hogy esetleg magyar áldozata is lett volna a terrortámadásnak. A Külügyminisztérium szóvivője kiemelte, 25 magyarról az eddig még nem sikerült teljes bizonyossággal információt szerezni, a washingtoni nagykövetség és a New York-i főkonzulátus azonban folyamatosan végzi keresésüket. A 25 keresett személy között akad amerikai állampolgár, illetve olyan amerikai ismerős, rokon utáni érdeklődés, akikkel már hosszú évek óta nem volt kapcsolat - tájékoztatott a szóvivő.

A konzuli szolgálat változatlanul azt kéri, hogy ha ezekkel az emberekkel időközben sor kerül közvetlen kapcsolatfelvételre, vagy az amerikai hozzátartozókról pontosabb adatokat tudnak meg az érdeklődők, akkor jelezzék ezt a követség felé.