Szilárda
0 °C
6 °C

Kovács Szaddám-hasonmástól tart

2003.12.14. 20:23
Kapcsolódó cikkek (1)
A magyarországi megszólalók eddig kivétel nélkül mind üdvözlik, hogy elfogták az iraki diktátort. Dávid Ibolya szerint újabb állomáshoz érkeztünk, Németh Zsolt megnyugodott, Kovács László fontos fejleményről beszélt, Kuncze Gábor egy fejezet lezárásáról beszélt. Medgyessy Péter táviratban gratulált az amerikai elnöknek.
Magyarország üdvözli Szaddám Huszein volt iraki diktátor elfogását - nyilatkozta Tóth Tamás külügyi szóvivő az MTI kérdésére vasárnap. Tóth Tamás szerint a diktátor elfogása jelentősen hozzájárulhat az iraki belpolitika stabilizálódásához, és egy valódi demokratikus államforma kialakulásához, amiben Magyarország is érdekelt. A külügyi szóvivő kifejtette: a volt diktátor kézre kerítése azért is jelentős fejlemény, mert ez remélhetőleg megakadályozza a diktatúra visszaállítását, amire az elmúlt hónapokban mutatkoztak jelek.

Medgyessy táviratban gratulált Bushnak
Medgyessy Péter miniszterelnök táviratban gratulált George Bushnak, az Amerikai Egyesült Államok elnökének abból az alkalomból, hogy az amerikai erők elfogták Szaddám Huszeint, a bukott iraki diktátort - tájékoztatta Gál J. Zoltán kormányszóvivő az MTI-t vasárnap. A magyar miniszterelnöke a táviratban Szaddám Huszein elfogását döntő fontosságú előrelépésnek nevezi az iraki rendezést célzó nemzetközi erőfeszítések szempontjából. "Magyarország a nemzetközi közösség felelős tagállamaként minden tőle telhetőt megtesz, hogy támogassa az iraki rendezési folyamatot" - áll a táviratban. Medgyessy Péter arról is biztosítja Bush elnököt, hogy Magyarország továbbra is szerepet vállal Irak újjáépítésében, a demokrácia megteremtésében. "Meggyőződésem, hogy az amerikai erők sikere jelentősen meggyorsítja a demokrácia kiépítését, közös erőfeszítéseink sikerre vitelét" - zárul a magyar miniszterelnök távirata.

Kovács bizakodó

"Ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy Szaddám Huszeint és nem valamelyik hasonmását fogták el, akkor az nagyon fontos és nagyon kedvező fejlemény" - mondta vasárnap újságíróknak Kovács László. Az MSZP elnöke, külügyminiszter az iraki diktátor elfogásának hírére reagálva kifejtette, Magyarország azt szeretné, ha Irakban béke lenne, stabilizálódna a helyzet, megindulna az ország újjáépítése és a társadalom demokratizálódása. "Ez mindaddig csak vágy, amíg a terrorcselekmények folytatódnak, de ezek a terrorcselekmények a Szaddám-rendszer híveihez köthetők" - tette hozzá a politikus.

Kovács László bízik abban: a diktátor hívei belátják, hogy nincs értelme tovább folytatni a terrorcselekményeket a "remélhetőleg minél előbb nemzetközi bíróság elé kerülő" Szaddám Huszein érdekében.

Németh: Korábban hazajöhetnek katonáink

Megnyugvással értesültem Szaddám Husszein elfogásáról, ami lehetőséget ad arra, hogy a diktatúrát véglegesen felszámolják Irakban - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek vasárnap. Hozzátette: örül annak, hogy a volt iraki diktátornak várhatóan iraki bíróság előtt kell felelnie korábbi tetteiért. Németh Zsolt örömét fejezte ki azért is, hogy ezzel közelebb kerültek a katonai erőszakspirál megállításához Irakban.

Véleménye szerint Szaddám kézre kerítése hozzájárulhat ahhoz, hogy stabilizálódjon az iraki belpolitikai helyzet, és korábban hazajöhessenek a magyar katonák. Ha ugyanis az iraki belpolitika stabilizálódik okafogyottá válik a nemzetközi haderő Irakban való állomásoztatása. Németh Zsolt reményét fejezte ki, hogy Szaddám felelősségre vonása korrekt körülmények között, teljes nyilvánosság mellett történik majd.

A kicsik is örülnek

Dávid Ibolya szerint az iraki dráma és a világterrorizmus történetének egy újabb állomásához érkezett a világ, de sajnos nem a végállomásához. "Tartok attól, nem csupán egy személyről van szó, nemcsak egy ember sorsa a tét" - jelentette ki az MDF elnöke, volt igazságügy-miniszter vasárnap az MTI-nek, Szaddám Huszein elfogásának hírére reagálva. Dávid Ibolya szerint arra számítani lehetett, hogy Szaddám Huszein nem lesz sokáig szabadlábon.

Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) elnöke örvendetesnek nevezte Szaddám Huszein elfogását, ami reményei szerint lezárhat egy fejezetet az iraki válságban. A SZDSZ elnöke vasárnap az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte: a diktátor elfogását követően megkezdődhet az iraki helyzet konszolidációja. "Mindenképpen kedvező azonban, hogy a Huszein rezsim helyreállításában bizakodó remények ezzel végleg elszállnak" - mondta. Ugyanakkor az iraki belpolitikai helyzet látványos és gyors javulását Kuncze Gábor kétségesnek nevezte.